Leif Bertwig

Kontaktuppgifter:
Mobil: 070-343 21 00
Mail: leif@bertwig.se

Att det är en humanist som sitter mitt emot mig går inte att ta miste på. Det Leif Bertwig inte vet om Gotlands historia och kultur är förmodligen inte värt att veta. Han är dessutom vältalig och hade han bara tid skulle han ägna sig mer åt skrivande.

– När jag lägger av skall jag skriva en bok om alla mina tokiga affärer, säger han med ett leende.

Men tills dess är det ännu några år. Precis som för kollegan Per är mäklaryrket Leifs livsgärning. Året var 1978 då han ung och blåögd stegade in på Visbys dåvarande största fastighetsförmedling på S:t Hansgatan. Just ordet förmedling är han noga att betona vikten av.
– Vi säljer inte hus, vi förmedlar dem.
– Som mäklare skall jag tillvarata två vitt skilda intressen samtidigt, säljarens och köparens. Det är egentligen en omöjlighet. Man måste kunna lyssna och vara pedagogisk, se till att det blir så lite krångel som möjligt.

På S:t Hansgatan blev Leif väl omhändertagen av de äldre kollegorna som lotsade in honom bland facktermer och paragrafer. En av dem, en gammal militär, var känd för sin korta stubin. Mellan fyra ögon anförtrodde han Leif att i hans ögon var folk i allmänhet inte riktigt kloka, och vid husköp blev de skvatt galna. Momentet på banken när handlingarna skall skrivas under och alla är nervösa har något ödesmättat över sig. Det är mycket som skall gå i lås. Leif har en halv jur. kand. i botten och kunskaperna inom civil- och fastighetsrätt kommer väl till pass.

– Tror man att mäklaryrket är flashigt och pengarna lättförtjänta är man fel ute, understryker han. Pengarna kommer när affären är hopsydd. Lyckas vi inte, får vi inget.

En klassisk svårighet är budgivningen. När den är stängd händer det att någon ångrar sig och vill hoppa på tåget igen. Då måste säljaren meddelas och den som tror sig fått bostaden blir ofta arg och besviken.

– Det gör mäkleriet extra svårt, att ingen är bunden förrän köpekontraktet är påskrivet. Min uppgift är att baxa fram alla dit. Det kan vara nog så knepigt, men uppvägs av det glädjefyllda i yrket, att se folk bli nöjda och glada.

Leif och hustrun Pia jobbar tillsammans sedan snart trettio år. Vad är receptet bakom en lång och lyckad relation?
– Man måste visa varandra respekt och vara lyhörda. Och så har jag haft en stor portion tur som fått en fru som Pia.
– Överhuvudtaget borde män visa större respekt och aktning för kvinnor.