Budgivning pågår
Drömboende i Visby innerstad med garage, gästhus och stor tomt

Björngränd 15

I ett av Visby innerstads bästa läge, på Södra Klinten, finner du detta drömboende med utsikt över takåsar, hav och solnedgången. Ett lugnt och avskilt boende med stil och klass att bo i året runt eller varför inte ett representativt fritidsboende med en av Visbys bästa utsikter. Huset är ett bulhus uppfört i skiftesverkteknik och utgör ett kulturhistoriskt inslag på Björngränd. Tomten är ovanligt stor för att vara i innerstan och man har flera vackra uteplatser med sol hela dagen och kvällen. Vinterbonade gästhus och garage med gästrum ger fastigheten ytterligare en dimension. Utanför dörren har du Visbys puls med restauranger och nöjen inom behörigt räckhåll.

För 3D-visning av fastigheten klicka på länken "Objekt360" till höger.

Planlösning

NEDERVÅNING

Vardagsrum
Det stora och luftiga vardagsrummet har ljusinsläpp från fönster i två väderstreck och här inryms med lätthet en större soffa, fåtölj och bokhyllor. När skymningen väl fallit är det mysigt att elda i den fina öppna spisen med insats. På golvet ligger ett parkettgolv som slipades och oljades 2016. Väggar och tak är vitmålade och det finns infälld belysning och integrerade högtalare.

Matrum
Trevligt matrum i anslutning till köket och med utgång till trädgården och uteplatsen. Rummet är ljust och fint med vitmålade väggar och tak samt stora fönsterpartier mot trädgården och havet. Det massiva trägolvet med golvvärme löper tröskelfritt vidare in till köket. Infälld belysning i taket.

Uteplats
Från matplatsen leder en glasad altandörr ut till husets stora uteplats. En träaltan med fantastisk utsikt över takåsarna och havet i insynsskyddat läge. Uteplatsen är den naturliga samlingspunkten under sommarhalvåret och man har här plats för ett stort matbord, grill och solsängar. En markis ger skydd från sol och regn och det finns en öppen spis. Över den öppna spisen sitter en bildsten med texten.....

Kök
Köket renoverades 2016 och bjuder in till matlagning och social samvaro. Det är rejält tilltaget med bänkyta och förvaring, och inredningen kommer från Epoq. Ljusa spegelluckor mot bänkskivorna som är av praktisk laminat. Fläkten, kylen/frysen och micron är i rostfri design medan diskmaskinen är integrerad i inredningen. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med ett massivt trägolv.

Sovrum
Sovrummet på nedervåningen ligger på lyxigt hotellmanér ensuite med husets ena badrum. Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng och skrivbord. Praktisk förvaring i två garderober. Väggarna är målade och golvet belagt med parkettgolv. Sovrummet har fönster mot lugna Björngränd.

Badrum
I anslutning till sovrummet på nedervåningen finns ett badrum med tvättställ, WC, dusch, handdukstork och förvaringsmöbel. Väggarna är klädda i kakel och på golvet ligger det en våtrumsmatta.

Hall
Den luftiga och pampiga hallen binder samman våningarna på ett bra sätt och ger ett fantastiskt fint första intryck av bostaden. På golvet vilar ett vackert kalkstensgolv med vattenburen golvvärme och det finns plats för en sittmöbel.

ÖVERVÅNING

Hall
Ljus och luftig hall som sammanbinder samtliga rum på övervåningen och man har även utgång till balkongen.. Hallen inrymmer skrivbord och man har en fantastisk utsikt över takåsarna och havet. På golvet ligger ett fint parkettgolv med en kompassros och i det vitmålade taket finns infälld belysning.

Badrum
Badrummet är av det lyxigare slaget och här finns allt man kan önska. Bubbelbadkar, duschplats med glasbetong, bastu, vägghängd WC, samt tvättställ med bänkskiva av kalksten. Mycket bra förvaring under tvättställ och i förvaringsskåp i inredning från Roma Snickerier.. Tvättmaskin och torktumlare (Miele) döljs i högskåp. En stor takkupa och ett takfönster skänker ljus och erbjuder även en magisk utsikt mot hav och takåsar. På golvet ligger ett klinkergolv med vattenburen golvvärme och väggarna är kaklade. I taket finns infälld belysning.

Master bedroom
Stort sovrum som är placerat i husets sydvästra hörn. Här sover man gott om natten och vaknar upp till en fantastisk havsutsikt. Rummet har fönster på gaveln mot söder samt en stor takkupa mot havet. På ömse sidor om sängplatsen finns det walk in closet som sväljer det mesta i klädväg.

Sovrum
Perfekt gästrum eller barnrum på övre plan mot Björngränd. Rummet har ett fint fiskbensmönstrat parkettgolv och ett takfönster skänker naturligt ljus. Rummet har bra förvaring i två garderober.

KÄLLARE
Källaren nås från hallen på nedervåningen eller från en utvändig trappa från trädgården. Källaren disponerar ett pannrum med utrymme för snickarbänk och förvaring. Det finns även en matkällare.
 
Gästhuset uppfördes 2010 och är perfekt för ett generationsboende eller uthyrning.

I gästhuset finns ett trivsamt allrum och kök i öppen planlösning. Plats finns för matbord, skrivbord och säng. Köket är utrustat med ljus skåpinredning, diskmaskin, spis, fläkt och kyl/frys. Det finns även en mindre hall samt en toalett med WC, tvättställ med komod och spegelskåp.
Från allrummet når man en härlig träaltan i skyddat läge med fin utsikt över havet. Plats finns för matbord och grill.

Typ

Friliggande villa

Storlek

Boarea ca 186m². Biarea ca 37m². Areauppgifter enligt säljaren (avviker från taxerad area). 6 rum (kan göras om till 7 rum), varav 3 sovrum.
Av boarean avser 147 kvm bostadshuset, 23 kvm gästhuset och 16 kvm gästrummet. Arean har inte varit föremål för uppmätning.

Tomt

Tomtarea 706 m² (friköpt).
Fastigheten nås från en klassisk Visbygränd och öppnar upp sig mot en trädgård som omfamnas av himlen ohc havet. Tomten gränsar mot väster mot klintkanten vilket ger en fri sikt över staden och mot havet. Året runt har man utsikt över havets ständiga skiftningar. Husets placering i den östra delen ger en stor yta för gräsmatta, planteringar och uteplatser. I trädgården finns bland annat körsbärsträd, päron, näsduksträd, Japans lönn, magnolia, clematis, valnötsträd, vindruvor och björnbär.

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1750.

Byggnadssätt

GrundKällare under del av huset
StommeSkiftesverk
BjälklagTrä
FasadTrä / Puts
TakbeklädnadTegel
Fönster2-glasfönster
VentilationSjälvdrag
Centraldammsugare1
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Pellets-/elpanna, direktverkande el och öppen spis med insats.

TV- och internetanslutning

Fastigheten är ansluten till fiber.

Balkong/uteplats

Balkong, läge nordväst, som nås från hallen på övervåningen. Här ryms ett mindre cafébord med stolar. Magisk utsikt och en perfekt viloplats efter ett bastubad.

Bilplats

Garage
Stort garage om ca 30 kvm med infart från Björngränd med gångdörr samt automatisk port med plats för 1 bil eller 2 mindre bilar. I garaget finns även en utslagsvask, trefasuttag och möjlighet till tvättmaskin.

Övriga byggnader

Gästrum
Tillbyggt från garaget finns ett gästrum om ca 16 kvm som inrymmer sovrum och badrum. Gästrummet renoverades 2010 och badrummet är utrustat WC, dusch med vikväggar i klarglas, tvättställ med komod och spegelskåp. Våtrumsmatta med elburen golvvärme och helkaklade väggar. Sovrummet har plats för dubbelsäng eller två enkelsängar. Gästrummet har en separat undermätare för el och uppvärmning i sovrummet via radiator med vattenburen värme.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 4 808 000 kr (fastställt avseende år 2016) varav byggnadsvärde 1 698 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:46 133 kr
Uppvärmning34 200 kr
Försäkring3 408 kr
Vatten/avlopp8 525 kr
 
I posten uppvärmning ingår även hushållsström
I posten vatten/avlopp ingår även renhållning.

Energideklaration

Energiklass G, energiprestanda 132 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2017-07-12.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Planbestämmelser: Fornlämning , Detaljplan (2010-02-22).

Övrigt

Det finns bara ett fåtal fastigheter som kan konkurrera med denna vad gäller läge och utsikt. Mot Björngränd har bostadshuset kvar sitt småskaliga utseende och smälter bra in i gatubilden utan att utmärka sig på något sätt. Storskaligheten breder ut sig på baksidan med stora fönster, burspråk och balkong mot havet. Tomten är med innerstadsmått ovanligt stor och här finns plats för både vila och aktiviteter från morgon till kväll. Utöver gräsmatta finns flera uteplatser och planteringar. Garage finns med plats för bilen och gästhusen är perfekt när man har vänner och bekanta på besök.

Fastigheten ligger i den södra delen av innerstan i kvarteret som ofta kallas Djurriket med sina vackra gränder och fina fastigheter. Läget är avskiljt och lugnt även under den mest hektiska perioden i juli men man har ändå promenadavstånd till pulsen med restauranger och nöjen. Shoppinggatan ligger runt hörnet och en välsorterad mataffär ligger strax utanför Söderport. Dessutom ligger hamnterminalen bara några minuter bort.

Vill man hyra ut finns det goda förutsättningar till bra hyresintäkter under Almedalsveckan och övriga sommarveckor.

Renoveringar utförda av nuvarande ägare.

2002 - 2003
Ombyggnad av hela huset från tvåfamiljshus till enfamiljshus.
- Nytt golv i matrum, kök hall nere, hall uppe, sovrum uppe och sovrum nere.
- Monterat infälld belysning i hall nere, vardagsrum, matplats, hall uppe och sovrum uppe.
- Tapetserat och målat samtliga väggar och tak.
- Murat ny spis/putsat murstock.
- Bytt fönster i kök, vardagsrum, sovrum uppe och badrum.
- Monterat takkupa i stora sovrummet.
- Ny entredörr
- Ny källardörr (2 st)
- Nytt trappräcke och staket
- Ny eldragning. Ny elcentral med säkerhetsbrytare i hallen. Nya uttag och strömställare i hela huset. Teleuttag i kök, hall och vardagsrum.
- Tilläggsisolerat östra och västra väggen i vardagsrummet.
- Nya stenskivor i nischerna.
- Elementskydd i vardagsrum.

2004
- Nytt badrum och bastu.
- Ny skorsten ovan nock

2005
- Papp omlagt på östra taket

2010
- Nytt garage. Wc och dusch gästrum. Nytt avlopp dragits in till huset.
- Byggt gäststuga om 15 kvm.

2012
- Nytt golv (gummi) på balkongen.
- Nya fönster matplats och hall uppe. Putsat och målat västra väggen. Ny altan dörr.

2014-2015
- Flyttat gäststuga och byggt till med WC. Slipat och oljat golv i kök, matplats och vardagsrum.

2016
- Nytt kök. Renoverat sovrum nere. Gipsskivor tak och vägg.
- Takfönster samt mörkläggning lilla sovrummet övre plan.

2017
- Uteplats i sten med planteringar.

Visningar

Ons 23 Augusti Anmälan krävs. Ring eller maila för bokning. 0733-660330 / nicklas@bertwig.se

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Björngränd 15
Fastighetsbet. Visby Berget 6
Område Visby innerstad
Ort Visby
Kommun Gotland
Byggnadsår 1750
Rum 6 rum
Boarea 186 m²
Biarea 37 m²
Tomtarea 706 m²
Driftkostnad 46 133 kr/år
Pantbrev 7 st om totalt 2 464 600 kr
Utgångspris 16 000 000 kr

Länkar

Ansvarig mäklare

Nicklas Ivarsson

nicklas@bertwig.se
0733-660 330
0733-660 330

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter