Pampigt kalkstenshus nära Visby med flera bra komplementbyggnader

Dalhem Dungårde 160

I trevliga Dalhem ca 2 mil från Visby finner vi detta kalkstenshus uppfört i mitten på 1800-talet. Huset uppvisar en hög standard med flera stora renoveringar gjorda samtidigt som den äldre charmen är bevarad med brädgolv, djupa fönsternischer, spegeldörrar och eldstäder. På fastigheten finns även en totalrenoverad flygelbyggnad med permanentstandard, ladugård, magasin och en äldre smedja. Ca 500 m från huset finns Dalhem skola (förskola till åk 6) och in till Visby tar det inte längre än 20 minuter. Här bor man med stil och klass utan att behöva ta sig an några större renoveringar.

Planlösning

Entréplan

Sal
Trivsam sal som bjuder på en härlig atmosfär med brädgolv, hörnskåp, djupa fönsternischer och vägg- samt takmålningar. Plats finns för sittgrupp, bokhylla och tv-möbel.

Kammare
Intill salen ligger en kammare som lämpar sig som gästrum, kontor eller lekrum. Fint trägolv, mönstrade tapeter och ljusinsläpp från två fönsterpartier. Plats finns för skrivbord och bokhyllor eller en enkelsäng med nattduksbord.

Sal
Från hallen och bästingången når man den andra salen. Även här ligger ett fint trägolv och man kan med fördel använda salen som en representativ matsal och duka upp för fest till familj och vänner. Fint ljusinsläpp från fönster i två väderstreck.

Kammare
Från matsalen når man en kammare som utöver sovrum även kan fungera som kontor eller bibliotek. Vackert trägolv och ljusinsläpp från fönster.

Kök och matrum
Tack vare den öppna planlösningen mellan köket och matrummet kan man kombinera matlagning och umgänge. Det är tilltaget med förvaring och arbetsyta och skafferiet ger ett komplett kök. Centralt i köket står en öppen spis för trivseleldning. Den maskinella utrustningen i köket utgörs av kyl och frys i fullhöjd, diskmaskin, spis med glashäll och fläkt. Matrummet är ljust och trivsamt och inrymmer ett stort matbord för hela familjen. Uppvärmning i matrummet via vattenburen golvvärme. Från rummet når man även den härliga trädgården.

Badrum
Smakfullt renoverat badrum med stilrena och sobra färger. Klinkergolvet är uppvärmt (vattenburen värme) för frusna fötter och väggarna klädda i kakel. I badrummet finns badkar med dusch, tvättställ, WC samt tvättmaskin och torktumlare. Vädringsfönstret släpper in luft och ger även dagsljus.

Entréhall
Praktisk och rymlig entréhall med lättskött och uppvärmt klinkergolv (vattenburen värme). Plats finns för upphängning och förvaring.

Övre plan

Hall
En trätrappa leder upp till övre plan och en hall med takkupa och synliga bjälkar förbinder rummen.

Sovrum
Rofyllt sovrum med underbar atmosfär. Rummet är öppet till nock med synliga takbjälkar och vackra fönster. Här ryms en dubbelsäng med nattduksbord.

Sovrum
Trivsamt sovrum med snedtak och takkupa. En vacker mönstrad tapet pryder ena väggen och bryter av fint mot det vita golvet och väggarna. Även här finns synliga takbjälkar och en fin atmosfär.

Oinredd vind
Halva ytan på övre plan utgörs av en oinredd vind. Finns behov av större boyta och fler rum erbjuder vinden möjligheter till detta.

Källare
I källaren finns förvaringsutrymmen, värmeanläggningen och frysbox.
 
Flygelbyggnaden är om 99 kvm och inrymmer 3 rum med kök. Huset har totalrenoverats till året runt standard och blir ett perfekt generationsboende, en uthyrningsdel eller ett gästhus när familj och vänner kommer på besök. Huset värms upp med en luft-luftvärmepump, direktverkande elradiatorer samt två braskaminer och det finns även fiber. Smakfull och stilren interiör med brädgolv, helkaklat badrum och modernt kök. Flygelbyggnaden har en undermätare för elen .

Typ

Friliggande villa

Storlek

Boarea 188.7 m². Biarea 45.5 m². Areauppgifter enligt mätning SS 21054:2009 (avviker från taxerad area). 6 rum, varav 4 sovrum.

Tomt

Tomtarea 7 590 m² (friköpt). Rymlig tomt med plats för både aktivitet och vila. Grönytor, fruktträd, buskar och gårdsplan.

Byggnad

1 ½ plan med källare. Byggår 1860.

Byggnadssätt

GrundKällare
StommeKalksten
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadTegel
FönsterEnkelglas med innanfönster
VentilationSjälvdrag
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Jordvärmeanläggning och vedpanna som idag används som komplement (vattenburen värme) elpatron.

TV- och internetanslutning

Fastigheten är ansluten till fiber och det är indraget i mangårdsbyggnaden samt flygelbyggnaden.

Övriga byggnader

Magasin
Stort magasin i 2½-plan med utrymme för verkstad, hobbyrum eller egen verksamhet. El finns med 3-fas uttag.

Ladugård
Stor ladugård med maskinhall i gott skick.

Övriga byggnader
Vedbod, carport, äldre smedja och en lekstuga.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 752 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 434 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:50 978 kr
Uppvärmning28 000 kr
Försäkring6 000 kr
Vatten/avlopp8 420 kr
Renhållning3 058 kr
Sotning1 500 kr
Övrigt4 000 kr
 
Posten uppvärmning avser även hushållsström.
Posten övrigt avser ved, ca 20 kubik.
Driftskostnaderna avser ett permanentboende i både mangårdsbyggnad och flygel.

Energideklaration

Energiklass G, energiprestanda 178 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2018-01-31.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Rättigheter-last: Avtalsservitut Ledning; Ledningsrätt Fiberkabel

Inskrivna servitut/Övr gravationer: Avtalsservitut Ledning.
Planbestämmelser: Byggnadsplan (1961-02-14).

Övrigt

Mitt i den levande socknen Dalhem finns detta pampiga och ståtliga kalkstenshus. Här bor man med livskvalitet och bra standard nära skola och Visby. Komplementbyggnaderna öppnar för ett flexibelt boende och perfekt om man tänkt sig ha en egen verksamhet eller vill ha hyresintäkter.

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Dalhem Dungårde 160
Fastighetsbet. Dalhem Dungårde 1:6
Område Dalhem - Mellersta Gotland
Ort Dalhem
Kommun Gotland
Byggnadsår 1860
Rum 6 rum
Boarea 188.7 m²
Biarea 46 m²
Tomtarea 7 590 m²
Driftkostnad 50 978 kr/år
Pantbrev 7 st om totalt 2 300 000 kr
Utgångspris 3 795 000 kr

Ansvarig mäklare

Nicklas Ivarsson

nicklas@bertwig.se
0733-660 330
0733-660 330

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter