Charmigt hus med anor från 1700-talet

Eksta Villunde 300

Sällsynt vackert hus med anor från 1700-talet endast ett stenkast från Djupvik och Gotlands kanske vackraste kuststräcka. Det är ett inbjudande hus med spröjsade fönster, farstukvist med snickarglädje och en terrass som bjuder in till umgänge hela dagen och kvällen. Boendeformen är flexibel och man kan som nuvarande ägare bosätta sig året runt och njuta av årstidernas skiftningar eller varför inte ett fritidsboende i toppskick att återvända till när andan faller på. Interiört har huset en tilltalande planlösning med fräscha ytskikt och nyrenoverat kök och badrum. Skicket är genomgående gott och fortlöpande renoveringar har genomförts de senaste åren varför man koppla av och njuta av huset och trädgården från första stund.

Planlösning

Rumsbeskrivning om ca 105 m².

Kök
Köket är lantligt och passar perfekt i huset med spegelluckor och fasade kakelplattor i förband. Köket renoverades år 2014 och är fullt utrustat med induktionshäll, fläkt, dubbelho, Smeg 90 cm kyl med frysdel, diskmaskin och varmluftsugn. Köksbänkarna är av ek och bryter av fint mot stänkskydd och skåpsinredning. Som pricken över i:et finns en vedspis som sprider värme och förhöjer den hemtrevliga och lantliga känslan.
I köket finns plats för matbord med plats för 6 sittande gäster. På golvet ligger ett fint parkettgolv av ek.


Badrum
Från hallen når man husets badrum som renoverades av fackmän år 2014. Här inryms duschplats med vikväggar, tvättställ med kommod, spegelskåp, WC, skåpsinredning och arbetsbänk samt kombinerad tvättmaskin/torktumlare. Badrummets väggar är klädda med kakel och golvet belagda med klinker med vattenburen golvvärme.

Vardagsrum
Huset har gott om sällskapsyta och vardagsrummet blir en trevlig samlingspunkt med sitt härliga ljusinsläpp från två väderstreck. Rummet har gott om plats för soffa, TV-bänk, bokhylla med mera. En vacker fiskbensmönstrad parkett pryder golvet och väggarna är vitmålade.

Sovrum alt Matsal
I anslutning till köket ligger ett rum som fungerar utmärkt som matsal eller ett extra sovrum. Rummet har ljusinsläpp från tre håll vilket skapar en mycket trivsam tillvaro och det finns även en helglasad altandörr som leder ut till terrassen och trädgården. Plats finns för stort matsalsbord för 6-8 sittande gäster. Ett praktiskt skafferi med fönster ger ytterligare förvaring till köket.
Vackert parkettgolv samt vitmålade väggar.

Sovrum I
Bakom en vacker gammal spegeldörr ligger husets rymligaste sovrum. Plats finns för dubbelsäng, nattduksbord och byråer. Utmärkt förvaring i garderobsvägg, Precis som i vardagsrummet ligger det på golvet en fiskbensmönstrad ekparkett.

Sovrum II
Intill det stora sovrummet och den inre hallen ligger husets andra sovrum. Man når rummet även här genom en vacker spegeldörr och rummet inrymmer säng, nattduksbord med mera. Förvaring i garderob/linneskåp. På golvet ligger ett vackert fiskbensmönstrat parkettgolv. Närheten till det stora sovrummet gör det lämpligt som barnrum.

Hall
Mindre hall med ingång från altanen. Plats finns för avhängning och det finns även trappa upp till vindsvåningen samt trappa ner till mindre källare.

Vindsvåning
Via en trätrappa från hallen kommer man upp till vindsvåningen.
Snedtaken skapar en mysig och ombonad atmosfär. Taken och väggarna har vitmålad panel och ger ett ljust och luftigt intryck. Vinden disponerar ett stort sovrum med plats för dubbelsäng, allrum med plats för soffa och/eller gästsängar. Närmast trappan finns en mindre yta som lämpar sig som kontor. Ett vackert lackat furugolv ligger på golvet i allrum samt sovrum och en ekparkett i kontoret. Innanför kontorsplatsen finns en kallvind med möjligheter för en ny ägare att inreda om så önskas.

Typ

Villa/fritidshus

Storlek

Boarea 105 m². , biarea 8 m². Areauppgifter enligt säljaren (avviker från taxerad area). 6 rum, varav 3-4 sovrum.

Tomt

Tomtarea 2 474 m² (friköpt). Tilltalande tomt för både lek och avkoppling. Här finns grönytor, planteringar, fruktträd och uteplatser för familjen samt släkt och vänner på besök.

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1700-tal, 1800-tal & 1900-tal.

Byggnadssätt

GrundKrypgrund / Källare
StommeTrä
BjälklagTrä
FasadEternit
TakbeklädnadPlåt
Fönster2-glasfönster
VentilationSjälvdrag
VattenEnskilt vatten (vattenprov finns)
AvloppEnskilt avlopp (från 2015)

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Elpatron, vedspis och direktverkande el.

TV- och internetanslutning

Fastigheten går att ansluta till fibernätet via Eksta fiberförening. Kontakta föreningen för mer information om nyanslutning, kostnad och förutsättningar.

Övriga byggnader

Komplementbyggnad uppförd i trä med plåttak. Här inryms verkstad, förrådsutrymmen och den gamla tvättstugan. Här finns frysbox, vatten och el (3-fas)

Ekonomi

Taxeringsvärde: 649 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 397 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:36 796 kr
Uppvärmning28 720 kr
Försäkring4 960 kr
Vatten/avlopp800 kr
Renhållning1 816 kr
Sotning500 kr
 

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Rättigheter-förmån: Infiltrationsanläggning
Infiltrationsanläggning.
Planbestämmelser: Nybyggnadsförbud (1972-10-20).

Övrigt

Ett stenkast västerut från fastigheten visar Gotland upp sig från sin allra bästa sida. Ekstakusten är vida omtalat med sin makalösa utsikt mot Karlsöarna och havet. Längs slingriga grusvägar tar man sig med fördel med cykel och upptäcker fiskeläge, hamn, stränder och naturområden samtidigt som man har en vidunderlig utsikt. Nere vid hamnen ligger året runt öppna Djupvik resort där man kan stanna till för en fika, lunch eller middag.

Bostadsfakta

Bostadstyp Fritidshus
Adress Eksta Villunde 300
Fastighetsbet. Eksta Prästgården 1:12
Område Eksta - Västra Gotland
Ort Klintehamn
Kommun Gotland
Rum 6 rum
Boarea 105 m²
Biarea 8 m²
Tomtarea 2 474 m²
Driftkostnad 36 796 kr/år
Pantbrev 7 st om totalt 1 480 000 kr
Utgångspris 1 975 000 kr

Länkar

Ansvarig mäklare

Nicklas Ivarsson

nicklas@bertwig.se
0733-660 330
0733-660 330

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter