Stenhus nära Stenkusten i Fleringe

Fleringe Lickedarve 909

Avskilt beläget stenhus strax norr om Bläse. Varsamt renoverat och tillbyggt
2002. Stor tomt på hela 31 152 m² och bara 300 meter till (sten)stranden och 150 meter genom skogen till Trullträsk. Ursprungligen byggt 1900 i 1 ½ plan. Boarea ca 90 m² (markplan) med 4 rum, varav 1-2 sovrum, kakelugn, vedspis, kamin och bastu, biarea ca 30 m² (sovrum, vindsplan)

Planlösning

Rumsbeskrivning på hela bostaden om ca 90 m² + 30 m² biarea (vindsplan).
I markplan finns i den ursprungliga delen liten hall/huvudentré med trappa upp till vindsplan.
På vardera sidan av hallen finns två rum (som kan användas som sovrum vid behov), ett med kakelugn. Utgång till köksdelen som sträcker sig ut i ett bakbygge. Äldre bevarad skåpinredning, liten matplats, vedspis, elspis, kyl/frys och diskbänk. Hall/allrum med utgång till stensatt terrass i sydvästläge. Här finns klinkergolv med golvvärme och en vedkamin. I det nyare tillbygget finns ett badrum med exklusivt kakel och klinkergolv. Wc, handfat och dusch. Separat dusch. I den bakre (södra) delen av tillbygget så finns ytterligare ett sovrum med ljusa fönster och öppet mot nock.

Vindsplanet är inrett endast i den äldre, ursprungliga delen och har två små sovrum och ett arbetsrum. Eftersom våningen har låg takhöjd (ca 2 meter) och mycket snedtak uppges arean som biarea. Uppskattat till ca 30 m²

Typ

Fritidshus

Storlek

Boarea 90 m². , biarea 30 m². Byggnadsyta ca 105 m². Areauppgifter enligt säljaren (avviker från taxerad boarea). 4 rum, varav 1-2 sovrum.

Tillträde

Till sommaren 2018 eller enligt överenskommelse

Tomt

Tomtarea 31 152 m² (friköpt).
Fastigheten är avskilt belägen norr om Bläse samhället, vid Stenkusten på norra Gotland. Lättskött naturtomt med inslag av skog, hällmark och liten våtmark i anslutning till bebyggelsen.

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1900.

Byggnadssätt

UndergrundBerg
GrundmurKalksten
GrundGjuten/torpargrund
StommeKalksten
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadPlåt
Utv plåtarbetenGalvaniserat/omålat
HängrännorGalvaniserad omålad plåt
Fönster2- och 3-glasfönster
VentilationSjälvdrag
MurstockMurad skorsten
VattenEnskilt vatten (egen borrad brunn)
AvloppEnskilt avlopp (BDT t två-kammarbrunn, WC t sluten tank)

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Direktverkande el, kakelugn, vedspis och kamin.

TV- och internetanslutning

TV-antenn.
Fast lina. Fastigheten ansluten till fibernät.

Övriga byggnader

Vedbod/förråd/utedass av trä under plåttak. Byggnadsarea: 15 m²
Uthus/förråd/gästrum av trä under plåttak. Byggår: 1998. Byggnadsarea: 21 m²

Ekonomi

Taxeringsvärde: 1 013 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 544 000 kr.
Typkod 120, bebyggd lantbruksenhet.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:15 500 kr
Uppvärmning8 000 kr
Försäkring2 000 kr
Vatten/avlopp1 500 kr
Renhållning1 500 kr
Sotning500 kr
Hushållsström2 000 kr
 

Energideklaration

Status: Energideklaration behövs ej.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Rättigheter-förmån: Officialservitut Väg
Rättigheter-last: Officialservitut Väg
Officialservitut Väg.
Inskrivna servitut/Övr gravationer: Fastighetens andelar i samfälligheter är inte utredda.
Planbestämmelser: Fastigheten är taxerad som jordbruksfastighet och eftersom den är belägen i område klassat som glesbygd krävs förvärvstillstånd från Länsstyrelsen. Kostnad 3700 kr.

Vägbeskrivning

Man följer vägen längs Kappelshamnsvikens östra sida, från Lärbro och Storungs norrut mot Bläse. Framme i Bläse kör man hela tiden rakt fram, förbi järnvägen och museét och där vägen delar sig tar man vänster. På backen, efter förvaltarbostaden, tar man i 4-vägskorsningen vägen till höger. Fortsätter ca 200 meter och tar mindre skogsväg in till vänster. Man kör denna väg rakt norrut, till den tar slut (efter 7-800 meter).

Använder man sig av GPS kan man få olika förslag på vägar men den som är bäst (och närmast) kommer från Eniro och ligger som en särskild länk. Annars har vi även skyltar på plats som visar vägen.

Övrigt

Det här är en Gotlandsdröm för många. Ett litet vackert stenhus från 1900-talets början beläget nära stenkusten strax norr om Bläse. Man letar sig norrut från Bläse, genom tät skog, skymtar och passerar Trullträsk och så är man framme vid vägs ände. Man kommer inte mycket längre norrut och avlägsnare än så här. Här öppnar fastigheten upp sig och är med sin närhet till havet (bara 300 meter genom skogen) en riktig skatt på norra Gotland. Nuvarande ägare har försett huset med en tillbyggnad och hela huset är nu i mycket gott skick med exklusiv känsla rakt igenom. Man känner att huset är renoverat med mycket hjärta och charm utan att husets ursprungliga karaktär har försvunnit. Proportioner, material och detaljer är noga utvalda för att ge huset den rätta känslan mellan gammalt och nytt.

Stenkusten är ett av de vackraste kustavsnitten på Gotland med skiftande natur och fantasieggande stenformationer, här finns också flera andra besöksmål som Bästeträsk och den kända Blå lagunen. Detta gör att landskapet är varierande och vackert med ett rikt djurliv både på land, i vattnet och i luften. Närmare den gotländska kulturen och själen kommer man nog inte.

Bostadsfakta

Bostadstyp Fritidshus
Adress Fleringe Lickedarve 909
Fastighetsbet. Fleringe Lickedarve 1:23
Område Bläse Norra Gotland
Ort Lärbro
Kommun Gotland
Rum 4 rum
Boarea 90 m²
Biarea 30 m²
Tomtarea 31 152 m²
Driftkostnad 15 500 kr/år
Utgångspris 4 700 000 kr

Ansvarig mäklare

Leif Bertwig

leif@bertwig.se
070-343 21 00
070-343 21 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter