Ett vackert och spännande hus nära havet i Burgsvik

Hoburgsvägen 30

Ett av Burgsviks vackraste hus med en spännande arkitektur och historia. Det är byggt 1934 i 2 plan inrymmande 6 rok-141 kvm + hel källare och vind, med en del originaldetaljer och planlösning bevarade. 2 balkonger, terrass och en fin muromgärdad parktomt utan direkta grannar och 300 meter ner till havet. Även om köket är nytt och badrummen renoverade så andas bostaden en gemytlig atmosfär från en svunnen tid.

Planlösning

Planlösning på hela bostaden om ca 141 kvm.
Det här är en bostad som andas svunnen tid. Det är byggt 1934 och planlösning och rumsindelning är i stort intakt och det ger en känsla och atmosfär som är svår att beskriva i ord. Under senare år har bostaden renoverats och givits en ny fräschör och modernitet som är unik i sitt slag. Huset är byggt i dubbla murar i rödtegel och invändigt är det mycket trädetaljer, med massiva parkettgolv och träprofiler i tak och väggar.
I bottenplanet kommer man från framsidan i en stor rymlig hall med kapprum och en gästtoalett med wc och handfat. Här finns en bred, svängd trappa upp till övre plan. 2 rum i fil i den södra delen med mönstrade parkettgolv och i det ena finns en öppen spis klädd med glaserat kakel (sannolikt Höganäs). Man kan avskilja rummen och hallen med inbyggda skjutdörrar, i original. Från det andra rummet, som även kallas matsalen finns utgång via dubbeldörr till en stor fin terrass under tak på 15 kvm som vetter mot parken och havet. Från matsalen ingång till det rymliga köket som helrenoverats 2007 med ljus laserat trägolv, öppen spis och vitmålat trätak med spottar. Fönsterbänkar i kalksten och diskret gråmålad skåpinredning. Den maskinella utrustningen är av modernaste slag (mestadels Siemens) med induktionshäll, fläkt, ugn, mikro, diskbänk med diskmaskin och kyl/frys. Matplats finns även i köket. Köksentrén med farstu och nedgång till källare. Från kökshallen ingång till litet rum/kontor (ursprungligen pigkammaren).
Övre plan har en stor genomgående hall med utgång till liten balkong mot vägen och en stor balkong (15 kvm) mot parken och havet, 2 sovrum med parkettgolv och garderober. Liten kammare med plastgolv och uppgång till övre vind. Badrum med ny inredning från renovering 2007 med kakel/mosaik på väggar och klinkergolv, wc, dubbla handfat och dubbla duschar.
Källare under hela huset (inklusive terrassen) med god takhöjd (drygt 2 meter) med pannrum med IVT värmepump (luft/vatten) från 2007. Separat vedförråd. Sommarkök med diskbänk och äldre vedspis (funktion okänd), nytt badrum (2007) med wc handfat och dusch. Klinkergolv och kakelklädda väggar. Stor matkällare med väggfasta hyllor med ett antal låsbara skåp.
Tvättstuga med stor gjuten tvättho längs ytterväggen, tvättmaskin, torktumlare och mangel. Från tvättstugan ingång till utrymme under terrassen där tidigare oljetank fanns. Hela källaren har ett gott klimat, tack vare de gjutna väggarna och öppningsbara fönster i alla väderstreck. Dräneringen gjordes om runt hela huset 2007.

Typ

Friliggande villa

Storlek

Boarea 141 m². Biarea 77 m². Byggnadsyta ca 113 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 6 rum, varav 3 sovrum.

Tillträde

Höst 2019

Tomt

Tomtarea 2 491 m² (friköpt). Tomten: insynsskyddad trädgårdstomt med fruktträd, häckar, pergola, boulebana, mur och trädgårdsland. Gjutna betonggångar runt bostadshuset. Tomten är belägen utmed Hoburgsvägen i norra delen av Burgsvik men har ingen angränsande bebyggelse utan det är bara åkrar och betesmark utan för den mur som löper runt hela tomten och ner till havet är det bara 300 meter.
Tomten tillkom 11 augusti, 1933 då den styckades av från Strands 1:4 i Öja socken. Fastighetsägare till Strands 1:4 var Lars Verner Vestberg och hans hustru Ester Magdalena. Avstyckningen upprättades av distriktslantmätare Göran Hillert. Den nya tomten fick fastighetsbeteckning Öja Strands 1:27.

Byggnad

2 plan med källare. Byggår 1934.
Renoveringar: Nuvarande ägare renoverade fastigheten 2007-08 genom att bygga om köket i bottenplanet, marmorgolv i köksentré och källartrappa, dränera om, renovera och bygga om badrum övre plan + nytt badrum i källare.
Slutbesiktningsprotokoll finns för hela renoveringen liksom professionella uppmätningsritningar och situationsplaner..

Byggnadssätt

GrundmurBetong
GrundBetong
StommeRödtegel
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadGlaserat enkupigt tegel
Utv plåtarbetenGalv. målat
HängrännorGalvaniserad målad plåt
FönsterKopplade fönster (orginal)
VentilationSjälvdrag
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp
ÖvrigtByggnaden är uppförd i tegel i två våningsplan med kallvind och källare. Byggnaden står på gjutna murar av betong och har spritputsade fasader under ett sk säteritak med glaserat Höganäs-tegel. Tegeltaket kröns av en profilerad skorsten i rödtegel. I säteritakets sydöstra fall kröner en frontespis en veranda med rundbågad öppning under ett enkelt sadeltak.
Under verandan markerar en korgbåge huvudentrén som föranleds av en gjuten trappa.
Entrén består av en dubbeldörr med tolv rutor i överstycket med blästrat glas. Två sexluftsfönster flankerar ytterdörren, målade i samma rödbruna kulör.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Värmepump, luft/vatten + kamin. 1970.

TV- och internetanslutning

TV-antenn.
Mobilt bredband har klarat nuvarande ägares behov för internetuppkoppling.

Balkong/uteplats

Uteplats 1: Terrass om ca 15 m², läge nordväst.
Uteplats 2: Balkong om ca 15 m², läge nordväst.

Bilplats

Fristående garage om ca 15 m² med plats för 1 bil. Byggt i trä under plåttak.

Övriga byggnader

Gäststuga från 2009 med 1 rum och toalett. Utedusch vid östra gaveln.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 2 354 000 kr (fastställt avseende år 2018) varav byggnadsvärde 1 525 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd. Nytt taxeringsvärde för 2006: 1.090.000:- varav 364.000:- mark och 726.000:- byggnad.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:34 100 kr
Uppvärmning22 700 kr
Försäkring4 300 kr
Vatten/avlopp5 000 kr
Renhållning1 800 kr
Sotning300 kr
 
Posten renhållning avser sommartöming tom v. 37.

Energideklaration

Status: Energideklaration ej utförd.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Planbestämmelser: Byggnadsplan (1953-03-20).

Vägbeskrivning

Fastigheten ligger i norra delen av Burgsviks samhälle, ensamt på höger sida om man kommer norrifrån. Mitt emot ligger Strandkyrkan.

Övrigt

Burgsviks samhälle på Storsudret har i all tid varit en knutpunkt där olika influenser mötts och samsats på ett bra sätt. Bebyggelsen är av mycket skiftande karaktär från gammal gotländsk stenbyggnadstradition till influenser från Amerika och Medelhavet. Detta hus är har mycket inspiration hämtad från södra Europa och det andas en mycket speciell atmosfär och man känner sig tidlös och harmonisk i detta vackra hem. Invändigt har man plats för umgänge i den stora matsalen med tillgång till både salong och terrass mot parken och på det övre planet har man tillgång till 2 balkonger och ett fantastiskt nyrenoverat badrum. Husets och platsens historia är så pass spännande att vi forskat en del i dess tillkomst och tidigare ägares liv och leverne, som var mytomspunnet ända sedan det uppfördes.
Historik:
Huset uppfördes av Carolina Meyer, född 1882 och bördig från Burgsvik, men som tillbringat 30 år i USA. Husets arkitektur och historia är starkt förknippat med henne och kallades för ”Amerikavillan”. Carolina ”Lina” (född Johansson) emigrerade 1902 och återvände till Sverige, Gotland och Burgsvik som änka efter 30 år. Hon hade med sig en ansenlig livförsäkring. Hon köpte tomten 1933 för 1500 kronor och enligt uppgift skall Carolina Meyer själv ha ritat huset och en byggmästare (lär varit svågern Karl Stenström) från Klintehamn uppförde huset 1934. Huset var ovanligt; en otraditionell byggnadstyp uppfört i tegel med mängder av detaljer som var sällsynta. Huset uppfördes med egen brunn som tillät rinnande vatten inomhus; till såväl kök som badrum. I huset installerades wc på både bottenvåningen och övervåningen. Detta betraktades som synnerligen ovanligt, och det måste ha varit en av de första vattenklosetterna i Burgsvik. Vidare anställde hon en jungfru, en trädgårdsmästare som anlade den stora trädgården och en privatchaufför, som körde hennes USA-importerade Ford. Hon väckte stort uppseende med sin återkomst. Lina var elegant och generös med pengar och det bjöds på många glada fester och hon var en underhållande och frispråkig värdinna.
1944 gifte Lina om sig med ungdomsvännen Svante Bering, från Botvide. De fick 20 fina år tillsammans och Lina avled 1964 (och Svante 1966).

Hela Gotland blev inte elektrifierat förrän på 1950-talet. Burgsvik hade däremot ett litet elverk som ombesörjde ett antal mindre fastigheter med likström. I samband med att Carolina Meyers hus uppfördes, installerade hon elektricitet. Hon hade ström i hela huset, från vinden ner till källaren. Dessutom framgår att hon hade kylskåp, vilket var tämligen tidigt eftersom det första kylskåpet hade visats upp på en utställning 1925 i Stockholm, alltså bara åtta år tidigare.

Visningar

Lör 28 September kl 15:00-16:00 Boka här OBS. Anmälan krävs
Lör 05 Oktober kl 16:00-17:00 Boka här OBS. Anmälan krävs
Lör 12 Oktober kl 16:00-17:00 Boka här OBS. Anmälan krävs

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Hoburgsvägen 30
Fastighetsbet. Öja Strands 1:27
Område Burgsvik
Ort Burgsvik
Kommun Gotland
Byggnadsår 1934
Rum 6 rum
Boarea 141 m²
Biarea 77 m²
Tomtarea 2 491 m²
Driftkostnad 34 100 kr/år
Pantbrev 1 st om totalt 40 000 kr
Utgångspris 5 200 000 kr

Ansvarig mäklare

Leif Bertwig

leif@bertwig.se
070-343 21 00
070-343 21 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter