Lau Husarve - En kalkstengård med gamla anor i mycket gott skick

Lau Husarve 128

I ett öppet och fridfullt kulturlandskap i Lau ligger denna ståtliga Gotlandsgård i genomgående mycket gott skick. Mangårdsbyggnad i kalksten från 1700-talet med 8 rok- 205 kvm. Flygel i sten, ladugård med stall samt flera uthyrningsenheter och ekonomibyggnader. Ett kulturarv att bruka och vårda. Passande som hästgård, kursgård och uthyrningsverksamhet.

Areal

Arealuppgifter enligt taxerad areal. Totalt 3 ha, fördelat på åker 1 ha, bete 2 ha.

Byggnadssätt

RumsbeskrivningRumsbeskrivning på hela bostaden om 8 rok - ca 205 m².

Exakt när mangårdsbyggnaden uppfördes vet man inte men troligen påbörjades byggnationen under andra halvan av 1700-talet och färdigställdes någon gång under första halvan av 1800-talet. Resultatet är ett imponerade kalkstenshus i 2,5-plan som på senare år omsorgsfullt renoverats i harmoni med husets historia.

I bottenplan finns hall/huvudentré med klinkergolv utrustat med golvvärme samt trappa till övre plan. Från entrén når man den vackra vardagsstugan/matrummet som är den naturliga samlingspunkten i huset. Här bjuds man på en vacker miljö med trägolv med handsmidda spikar, ljusinsläpp från 4 fönsterpartier med djupa fönsternischer och en öppen spis med insats. Det finns även ett fint väggskåp som enligt uppgift är från början av 1700-talet. I anslutning till salen ligger ett modernt kök med vackert trägolv. Köksinredningen utgörs av spis med ugn, spisfläkt, kyl, frys och diskmaskin. Även i köket finns ett stort väggskåp i skafferistorlek med pardörrar från 1700-talet. Stilmässigt anpassade pardörrar i köket öppnar upp mot en stenlagd uteplats där man kan sitta och njuta av solen framför poolen. I anslutning till köket ligger badrummet. Väggarna är helkaklade, klinkergolv med värmeslingor. Badrummet är utrustat med handfat, toalett, badrumsskåp, handdukstork, tvättmaskin, duschplats och torktumlare samt varmvattenberedare. Även här finns ett äldre väggskåp.
Till vänster i hallen ligger kammaren med fint ljusinsläpp från 2 fönster. En vacker gjutjärnsspis förhöjer trivselfaktorn och sprider värme i rummet. Infällt i väggen finns huset äldsta detalj, ett bröllopsskåp från 1790.
Trappan från hallen leder upp till övre plan och en mindre hall. En centralt placerad värmepump sprider värmen vidare i huset.
Direkt till höger om hallen ligger en stor sal med ett vackert äldre trägolv. Ljusinsläpp från fyra fönsterpartier med djupa fönsternischer. Murstocken i rummet öppnar för möjligheten att installera en eldstad.
I anslutning till hallen ligger ett helkaklat duschrum med uppvärmt klinkergolv. Här finns toalett, duschkabin, handukstork handfat och badrumsskåp. Det finns två sovrum på övre planet, vart och ett med fint trägolv och ljusinsläpp från två fönsterpartier samt ett mindre genomgångsrum med en vacker kakelugn och trappa upp till den inredda vinden.

Vindsplanet välkomnar med en stor hall med snedtak, synliga takbjälkar samt takfönster. Rummet kan fungera som ett utmärkt extra sällskapsrum eller arbetsrum. Det finns även en klädkammare i rummet. Två vackra sovrum,
ett i vardera gaveln med karaktäristiska takbjälkar, det ena med trägolv och det andra med laminatgolv, upptar resterande yta i vindsplanet.
GrundPlatta på mark samt torpargrund under kammaren
StommeKalksten
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadEternit
FönsterEnkelglas med innerfönster
VentilationSjälvdrag
VattenEnskilt vatten - 2 st grävda brunnar
AvloppEnskilt avlopp - 3-kammarbrunn med infiltrationsbädd. Avhärdningsfilter med automatisk regenerering finns installerat.
TomttypTomtarea 4 000 m². Gården har en fantastiskt fin trädgård med bland annat äpple-, plommon-, päron- och körsbärsträd. Det växer också björnbär och vinbär. En pool på ca 50 kvm är anlagd bakom huset och värms upp med solvärme. Ett stort trädäck omgärdar poolen och en stensatt uteplats i anslutning till poolen inbjuder till fina kvällar med vackra vyer över ägorna.

Övriga uppgifter

Förvärvstillstånd
Fastigheten är belägen inom område klassat som glesbygd. Detta innebär att man som köpare måste ansöka om förvärvstillstånd vid Länsstyrelsen på Gotland. Kostnad för förvärvstillstånd är för enskild person 3 700 kr och för juridisk person 5 700 kr. Ansökan från juridisk person behandlas mycket restriktivt och för tillstånd krävs särskilda skäl.
Om förvärv sker som tillskottsmark kan fastighetsbildning ske genom fastighetsreglering. Då behöver fastigheten ej lagfaras.
Undantag: Förvärvare som redan innan förvärvet är bosatt i glesbygd behöver ej förvärvstillstånd.

Övriga byggnader

Ladugård / Stall
Ladugård uppförd under senare delen av 1800-talet om ca 400 kvm byggnadsarea.
Den byggdes 1977 om till ett modernt stall med 6 hästboxar, 2 spiltor och uppvärmd sadelkammare. Ovanpå stallet finns ett stort höloft. Tröskvandringen används som carport med plats för 2-3 bilar och virkesförråd.
 
Flygel
Vacker flygelbyggnad i 1,5-plan från 1850. I flygeln finns pumprum med avhärdningsfilter samt poolverk. Övre plan är inrett och används idag som gym. Byggnaden skulle med fördel kunna användas som tvättstuga eller relaxrum. Det är också förberett för v/a på övre plan för t.ex. en trinett och detta utrymme kan utvecklas till ett extra gästrum.
 
Drängstuga
Fristående drängstuga från tidigt 1900-tal som varsamt renoverats och byggts ut på 2000-talet. Stugan disponerar storstuga med kamin och 2 sovplatser, fullt utrustat kök med tillhörande matplats, badrum och sovloft med 2 sovplatser. Till stugan hör även en trevlig träaltan. Nedre plan på stugan är på ca 40 kvm och sovloftet har ca 15 kvm golvyta. Uppvärmning via nyainstallerad värmepump. Byggnaden ger ett mycket ljust och fräscht intryck och kan med fördel användas för uthyrning året runt.
 
Magasin
Fristående magasinsbyggnad uppförd i 2 plan med vind. Bottenvåningen omfattar verkstadsdel och garage med 2 st dubbelportar. Goda utrymmen med arbetsbänkar och en smörjgrop. Det finns även en lokal i ena gaveln på magasinet som lämpar sig för försäljning eller caféverksamhet. Under 80- och 90-talet var fastigheten en hantverksgård med frisör, skomakare, keramikverkstad, kafé mm inrett i magasinet.

Övre plan är inredd med en stor, fin lägenhet med 4 rum och kök om ca 90 kvm som inrymmer vardags- och matrum, tre sovrum, kök, hall och duschrum med tvättmaskin. Lägenheten är nyrenoverad och lämpar sig väl för uthyrning året runt.
 
Svinhus
Det gamla Svinhuset från 1891 verkade tidigare som ett välkänt café och det finns utmärkta förutsättningar att på nytt användas som café, pub eller sommarbutik.
 
Smedja
Den gamla smedjan från 1880 renoverades på 1980-talet och är ett fint tidsdokument över 1800-talets hantverkstradition.
 
Vedbod med hundgård
Det gamla hönshuset används idag som en rymlig vedbod. I anslutning till vedboden finns också en hundgård. På gården finns också ett skogsparti där man har tillgång till egen ved.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 1 180 000 kr
Typkod 120, Lantbruksenhet, bebyggd.
 
Taxeringsvärde 
Bostad (1929)771 000 kr
Tomtmark bostad269 000 kr
Åkermark38 000 kr
Betesmark38 000 kr
Ekonomibyggnader64 000 kr

 

Energideklaration

Energiklass D, energiprestanda 64 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2018-12-07.

Vägbeskrivning

Från Visby kör väg 149 mot Roma/Ljugarn. Nästan framme i Ljugarn, (vid 3-vägskosrning Ljugarn till vänster) tar man till höger mot Alskog/Lye. Fortsätt denna väg ca 7,4 km fram till Garda, tag sedan av till vänster mot Lau. Fortsätt denna väg ca 2,7 km. Fastigheten ligger på höger sida.

Övrigt

Här i Lau på den sydöstra delen av Gotland ligger denna vackra gårdsbebyggelse, traditionsenligt byggd med ståtlig mangårdsbyggnad och flygel på lillgården (inre trädgården), avgränsad med häck mot storgården (gårdsplanen) med stor ekonomibyggnad (bl a inrymmande modern stalldel) som avskärmar mot vägen. Här finns ytterligare ekonomibyggnader, varav en del är inredda till bostäder (att själv bruka eller hyra ut). Tidigare ägare har bedrivit sommarcafé och delar av utrustningen finns kvar. Här finns allt det genuina och unika för Gotland, omramat av ett ålderdomligt kulturlandskap. Om du söker en ny tillvaro i livet att utforska har du kommit rätt. Och har du dessutom ett stort hästintresse och/eller drömmer om att driva ett eget pensionat, så finns alla förutsättningar. Eller så vill man bara vistas på en plats med ett fantastiskt Gotlandshus. Här i Lau Husarve formar man livet som man vill med alla dessa tänkbara förutsättningar och möjligheter.

För den historieintresserade har gården en lång och spännande historia. Gå gärna in på www.wastlund.biz och läs mer

Driftkostnad:
Ca 52 875 kr/år fördelat som följer:
Uppvärmning: 38 000 kr, Försäkring: 7 000 kr, Renhållning: 3 000 kr, Vatten/avlopp: 775 kr, Sotning: 1000 kr, Övrigt: 3 000 kr.

Posten uppvärmning avser även hushållsström som innehåller pumprum, drängstuga, magasinet, poolverk, uppvärmning flygelns övervåning, värme sadelkammare, ytterbelysning, frostfritt vatten till hästarna samt värmegolv i badrummen.

Posten övrigt avser poolkemikalier

Visningar

Fre 04 Januari kl 14:00-15:00 Anmälan krävs.

Bostadsfakta

Bostadstyp Lantbruk
Adress Lau Husarve 128
Fastighetsbet. Lau Husarve 1:5
Område Lau - Östra Gotland
Ort Ljugarn
Kommun Gotland
Tomtarea 3 ha
Pantbrev 10 st om totalt 2 052 000 kr
Utgångspris 3 600 000 kr

Ansvarig mäklare

Leif Bertwig

leif@bertwig.se
070-343 21 00
070-343 21 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter