Kalkstenshus ursprungligen från 1600-talet

Mästerby Ajmunds 616

Vackert kalkstenshus beläget på historisk mark i Mästerby på mellersta Gotland. Huset uppfördes troligen i slutet av 1600-talet och erbjuder en fantastisk boendemiljö med en alldeles särskild karaktär och känsla. Storleken och disponeringen ger ett väl tilltaget boende med gott om utrymme för både familj och gäster. Den mindre ladugården med 2 hästboxar och tillhörande mark gör det passande som hästgård eller för annan djurhållning även om det likaväl fungerar som ett vanligt boende. Skicket är genomgående gott med flera stora renoveringar gjorda. Nytt avlopp från 2018.

Planlösning

Rumsbeskrivning på hela bostaden om ca 157 m².

Nedre plan

Hall
Ingång från husets ena långsida till hall med plats för avhängning. Hallen förbinder de båda våningsplanen med en trappa och man når även sällskapsrummet samt köket från hallen. Originalgolvet är framtaget och känns som nytt efter slipning samt olje- och lutbehandling. På väggarna sitter en fin mönstrad tapet samt vit pärlspont.

Pannrum
I anslutning till hallen ligger pannrummet med vedpanna och separat in- och utgång till trädgården som är perfekt för att transportera veden.

Sällskapsrum / Bibliotek
Till höger om hallen öppnar ett trevligt sällskapsrum upp sig. Det fina originalgolvet finns även här och rummet är ljust och trevligt med tapetserade väggar och fönsterpartier i två väderstreck. Här kan man med fördel inreda ett mindre bibliotek med läshörna.

Tvättstuga / Toalett
Vid hallen finns även ett utrymme med WC, tvättmaskin och torktumlare. Utrymmet är även förberett för dusch.

Kök
Köket bjuder in till både matlagning och umgänge, och det finns gott om plats med förvaring och bänkyta. Skåpen har gröna spegelluckor och lådor. Den maskinella utrustningen utgörs av glaskeramikhäll, ugn, kyl och diskmaskin. Det finns även en vedspis som ger värme och förhöjer mysfaktorn. På golvet ligger ett praktiskt och lättskött klinkergolv med elburen golvvärme.

Matsal och kammare
Från köket via en äldre spegeldörr når man matsalen och tillhörande kammare. Här inryms ett stort matbord med plats för familj och vänner. Originalgolvet är framtaget och en eldstad ger rummet karaktär och känsla. Tillsammans med den spontade väggen och mönstrade tapeten har man en mycket trivsam matsal. I anslutning till matsalen ligger en mindre kammare med ljusinsläpp från fönster. Kammaren kan nyttjas som ett skafferi , mindre kontor eller till förvaring av ditt favoritporslin.

Inre hall / Bästingången
Mellan salarna ligger en hall som också är bästingången. Hallen har nytt tak och furugolv samt vitmålade väggar. Hallen förbinder salarna, köket och det övre planet.

Sal
Husets sal är den naturliga samlingsplatsen med sitt vackra trägolv, flera fönsterpartier med djupa nischer, synliga takbjälkar och en central kakelugn. Rummet inrymmer med lätthet en stor sittgrupp, bokhyllor och gängse möblemang.

Övre plan
Till husets övre plan kommer man via trappa i hallen vid entrén eller den mindre hallen mellan salen, matsalen och köket. Utöver presenterade rum finns två hallar med förvaring och plats för mindre möblemang.

Sovrum I
Trivsamt sovrum med plats för dubbelsäng och nattduksbord. Rummet har ett mycket fint ljusinsläpp från två fönsterpartier. På golvet är originalgolvet framme och väggarna tapetserade med en smakfull tapet.

Badrum
Ljust och fint badrum med fönster genom takkupa. I badrummet finns badkar, tvättställ, kommod, WC och spegelskåp. Klinkergolv med golvvärme och kaklade väggar.

Genomgångsrum
Rummet är det perfekta lekrummet eller ett tv-rum på övre plan. Även här är originalgolvet framtaget. Tapetserade väggar samt en synlig brädväg med murstock. För naturligt ljus går det med enkla medel att göra en håltagning för fönster.

Sovrum II
Rummet är perfekt som barnrum i anslutning till det stora sovrummet eller varför inte ett kontor eller gästrum. Plats finns för säng och i rummet står även en vacker kakelugn (ej eldningsbar). Golvet är vitmålat och väggarna tapetserade. En praktisk klädkammare finns för förvaring.

Sovrum III
Stort sovrum med plats för dubbelsäng, nattduksbord och byråer. Rummet passar perfekt som föräldrasovrum nära det mindre sovrummet och den fungerande kakelugnen är en trevlig möbel och ger bra med värme en vinternatt.

Typ

Kalkstenshus

Storlek

Boarea 157 m². Biarea 24 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 7 rum, varav 3 sovrum.

Tomt

Tomtarea 37 023 m² (friköpt). Stor tomt i ett sammanhängande skifte med hästhage, skog och trädgård. Det löper även en å på tomtens södra del.

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1600-tal, 1875 och 1975.

Byggnadssätt

GrundKällare och torpargrund
StommeKalksten
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadPlåt
Fönster2-glas
VentilationSjälvdrag
VattenEnskilt vatten
AvloppEnskilt avlopp (från 2018)

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Vedpanna från 2005 med elpatron.

TV- och internetanslutning

Fastigheten är ansluten till fiber.

Övriga byggnader

Förrådsbyggnad i trä.

Ladugårdsbyggnad i trä med plåttak.
I byggnaden finns sadelkammare, 2 boxplatser, förråds/verkstadsdel samt ett loft. Vatten är indraget och det finns även 3-fas uttag.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 1 058 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 788 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:24 850 kr
Uppvärmning5 000 kr
Försäkring6 300 kr
Vatten/avlopp750 kr
Renhållning2 600 kr
Sotning1 200 kr
Hushållsström9 000 kr
 
Posten renhållning avser även slamtömning.

Energideklaration

Energiklass E, energiprestanda 157 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2014-05-15.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Rättigheter-last: Avtalsservitut Elledning; Ledningsrätt Fiberkabel

Inskrivna servitut/Övr gravationer: Avtalsservitut.

Övrigt

Det gamla kalkstenshuset uppfördes förmodligen under sent 1600-tal och ligger på historisk mark. Den äldsta delen av huset har verkat som tingshus och källaren har varit en fängelsehåla. Dagens hus uppvisar flera välbevarade detaljer och attribut som ett kalkstens hus bör och tillsammans med dagens standard och moderniteter får man en oslagbar kombination. Ladugården med verkstad och hästboxar ger också möjlighet att berika platsen med en egen skapande verksamhet eller mindre djurhållning.

Visningar

Lör 02 Juni kl 11:45-12:25 Boka här Anmälan krävs. Boka på hemsidan eller ring/maila 0498-217920 alt nicklas@bertwig.se

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Mästerby Ajmunds 616
Fastighetsbet. Mästerby Ajmunds 1:8
Område Mästerby - Mellersta Gotland
Ort Gotlands Tofta
Kommun Gotland
Byggnadsår 1600
Rum 7 rum
Boarea 157 m²
Biarea 24 m²
Tomtarea 37 023 m²
Driftkostnad 24 850 kr/år
Pantbrev 6 st om totalt 1 530 000 kr
Utgångspris 2 800 000 kr

Ansvarig mäklare

Nicklas Ivarsson

nicklas@bertwig.se
0733-660 330
0733-660 330

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter