Visby innerstad - Vackert 1700-tals hus med storslagen utsikt

Övre Finngränd 9

Där Trappgatan möter Övre Finngränd, i ett av Visby innerstads bästa lägen, ligger detta underbara 1700-talshus. Det höga läget på klintkanten ger storslagen havsutsik från bostadens alla tre våningar. Utsikten över Visbys medeltida innerstad i förgrunden och havet i bakgrunden ger ett boende med riktig guldkant. Solnedgångar ned i havet kan avnjutas från fösta parkett och innerstadens puls ligger på precis lagom avstånd.

Bostaden rymmer den stora familjen med fyra stora sovrum på övre plan, generösa sällskapsytor på bottenvåningen och ett souterrängplan med egen ingång för ytterligare umgänge, gäster eller möjlig verksamhet. Det finns även ett mindre gästhus med ett rum och en tvättstuga. Fastigheten är omputsad 2018.

Planlösning

Rumsbeskrivning på hela bostaden om ca 154,3 m².

Bostadens entré leder in i hall med plats för avhängning av ytterkläder. Här ligger askparkettgolv och det finns en garderob. Både souterrängplan och övre plan nås från trappor i hallen. Souterrängplanet har även en egen ingång.

I anslutning till hallen ligger kök som är nytt 2015. Stilfullt KVIK-kök med släta vita luckor utan beslag, utrustat med kyl/frys, spishäll, diskmaskin, ugn, micro och fläkt. Alla maskiner är av märke Siemens och är nyinköpta 2015. Bänkskiva i sten/komposit. Stänkskydd mellan arbetsytor och överskåp är liggande vita kakelplattor och bakom fläkten sitter stora stenmönstrade klinkerplattor. I köket sattes nytt innertak med spottar in i samband med renovering av köket. Även i hallen sitter spottar i taket. Köket har plats för en stor matplats. Från matplatsen genom vardagsrummet har man havsutsikt.

Vardagsrummet ligger mot sydväst och har gott om plats för soffor och sällskapsytor. Det finns en öppen spis, golven är vackra äldre fiskbensparkettgolv och utsikten ut över staden och bort mot havet är enastående. Intill vardagsrummet ligger matrummet som även det har riktigt bra utsikt mot väster.

Bottenvåningen har även ett duschrum (renoverat 2009) utrustat med wc, handfat, spegelskåp och dusch. Badrummet har klinkergolv med golvvärme och vitkaklade väggar.

Övre plan har fyra stora sovrum, alla med ekparkettgolv. Två vetter mot väster och två mot öster. De mot väster har makalös utsikt över stad och havet. Två av sovrummen har varsin garderob, ett sovrum har två garderober och ett har en hel gardrobsvägg. Alla sovrum är tillräckligt stora för att få plats med dubbelsängar och planlösningen är utmärkt där inget rum är ett genomgångsrum.

Det finns även ett duschrum på övre plan (renoverat 2006) med klinkergolv och kaklade väggar, utrustat med wc, dusch bakom duschväggar och handfat. En extra golvbrunn gör det möjligt att även ha ett badkar här.

Souterrängplan nås antingen från trappa ner från hallen på bottenvåningen eller via egen ingång. I delen mot väster finns rymlig hall och ett sällskapsrum. Sällskapsrummet har vackra äldre handmålade fönster som kan öppnas helt eller delvis och släppa in staden och havsutsikten. Hela den främre delen har grävts ur och isolerats och försetts med golvvärme. Det finns även en öppen spis i sällskapsrummet.

Den inre delen av souterrängplanet är idag biutrymme med förrådsutrymmen och pannrum. För det fall souterrängplan skulle användas som uthyrningsdel eller för verksamhet skulle det inre utrymmet med fördel kunna integreras för bättre utnyttjande av ytorna.

Typ

Friliggande villa

Storlek

Boarea 154.3 m². Biarea 22.9 m². Areauppgifter enligt uppmätning (SS 21054:2009). 7 rum, varav 4 sovrum.

Tillträde

Enligt överenskommelse, säljaren är felxibel.

Tomt

Tomtarea 317 m² (friköpt). Skyddad innergård utan insyn omgärdat av mur mot gatan. Stenlagd och lättskött tomt med plats för utomhusmöbler.

Byggnad

1 ½ plan i souterräng. Byggår Sent 1700-tal.

Byggnadssätt

GrundKalksten, Källargrund under del av huset
StommeSkiftesverk/bulhus, Lättbetong i tillbyggnad
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadTegel
Utv plåtarbetenPlåt
HängrännorPlåt
Fönster2-glasfönster med spröjs
VentilationSjälvdrag
MurstockMurad (plåtinklädd skorsten)
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Luft/vattenvärmepump.

TV- och internetanslutning

Fiber finns.

Övriga byggnader

Gästhus. Det finns ett gästhus på gården med ett rum och en tvättstuga.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 3 913 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 1 443 000 kr.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:33 759 kr
Uppvärmning25 719 kr
Försäkring3 462 kr
Vatten/avlopp4 057 kr
Sotning521 kr
 
Posten uppvärmning avser även hushållsstöm.

Energideklaration

Energiklass F, energiprestanda 118 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2018-09-14.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Planbestämmelser: Fornlämning, Detaljplan (2010-02-22)
Byggnadsminne: MB-09-B-1105 (2002-12-27).

Övrigt

Allmänt om fastigheten (Källa: Länsmuseet på Gotland):
Fastigheten S:ta Maria 30 är belägen längst söderut i kvarteret, uppe på klintkanten och gränsar till Övre Finngränd. Vid tomtindelningen 1782 kom fastigheten att benämnas Klinteroten IV:60 och innefattade då även nuvarande S:ta Maria 31. Enligt 1785 års husklassifikation var denna fastighet bebyggd med ett trähus och ett stall, båda med brädtak. Vid mitten av 1800-talet delades tomten och S:ta Maria 30 och 31 fick de nuvarande gränserna. Troligen motsvarar trähuset i den nämnda husklassifikationen det bostadshus i skiftesverksteknik som idag finns på S:ta Maria 30, medan stallbyggnaden låg på S:ta Maria 31. Vid 1900-talets början fanns en skomakarverkstad i huvudbyggnaden på S:ta Maria 30.

Bostadshuset på S:ta Maria 30 är placerat i det västra hörnet av fastigheten, med långsidan längs Övre Finngränd och med gaveln, samt en tillbyggnad norr om denna, placerad intill klintkanten i väster. Längs den östra tomtgränsen med gaveln mot gränden finns ett gårdshus från 1946, vilket inrymmer förråd och tvättstuga. Detta gårdshus ersatte ett långsmalt uthus från 1800-talet, som låg längs den norra tomtgränsen. Fastighetens gårdsrum är väl skyddat mot insyn och avskärmas mot gaturummet i söder och grannfastigheten i norr av en spritputsad tegelavtäckt mur på cementsockel. Muren är avfärgad gul, likt fastighetens bebyggelse. Mot gränden finns en trädörr med stående panel. Gårdsytan mellan huvudbyggnaden och uthuset är kalkstensbelagd och kantad av rabatter med planteringar. Även utanför ingången i souterrainvåningen åt väster finns en gång ut mot Finntrappan av kalkstensplattor med en låg mur åt väster.

Fastighetens bostadshus med ursprung från 1700-talet och med en bevarad exteriör från 1800-talet utgör tillsammans med gårdsrummets karaktäristiska avskärmning såväl ett kulturhistoriskt värde som ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel.

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Övre Finngränd 9
Fastighetsbet. Visby S:ta Maria 30
Område Visby innerstad
Ort Visby
Kommun Gotland
Rum 7 rum
Boarea 154.3 m²
Biarea 23 m²
Tomtarea 317 m²
Driftkostnad 33 759 kr/år
Pantbrev 12 st om totalt 2 285 000 kr
Utgångspris 13 900 000 kr

Ansvarig mäklare

Hjalmar Bertwig

hjalmar@bertwig.se
0722-11 33 00
0722-11 33 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter