Kalkstensgård med flera bra komplementbyggnader och mark

Rute Risungs 249

Fantastisk kalkstensgård med mangårdsbyggnad, bra ekonomibyggnader och mark mitt i trendiga Rute på norra Gotland. Mangårdsbyggnad uppfördes på 1800-talet och är i gott skick med 4 rok fördelat på 71 kvm boarea på entréplan och ca 40 kvm golvyta på övre plan. Flygelbyggnaden är troligen från 1600-talet och har bland annat verkat som lanthandel. Det finns även en ladugård med tröskvandring, ett spa med bastu, gäststuga och 2 cirkusvagnar. Ett fritidsboende med unika drag eller varför inte en permanent bostad med egen verksamhet för skapande. Ytor och utrymme finns att ta emot stora sällskap på besök för fest och umgänge.

Planlösning

Ett storslaget boende i en förtrollande vacker miljö - mitt i Rute nära det bästa som Gotland har att erbjuda. Förutsättningarna är ypperliga, inte minst tack vare flertalet byggnader som kan generera bra hyresintäkter, ta emot släkt och vänner på besök eller varför inte bedriva egen verksamhet i en kreativ socken.

Mangårdsbyggnad - Entréplan 71 kvm
Entréplan disponeras med sal, hall, tvättstuga/groventré, kök med matplats och badrum. Hallen har ett fint kalkstensgolv med vattenburen golvvärme och tapetserade väggar. Förvaring finns i 2 garderober och klädkammare. Salen är den naturliga samlingspunkten i huset med fint parkettgolv, vitmålat paneltak och ljusinsläpp från fönster i 3 väderstreck. Köket renoverades 2007 och inrymmer även matplats. Full maskinell utrustning i induktionshäll, ugn, fläkt, kyl, frys och diskmaskin. Skåpluckorna går i vitt med delvis vitrin mot bänkskiva i betong. Det finns 2 eldstäder och man har utgång till träaltanen där det även finns utekök. På golvet i köket ligger ett fint trägolv.
Badrummet är utrustat med tvättställ, WC, dusch med vikvägg i klarglas och skåpsförvaring. Klinkergolv med vattenburen värme samt kaklade väggar.
Tvättstuga finns i anslutning till hallen. Betonggolv, tvättställ, tvättmaskin, arbetsbänk och förvaring.

Mangårdsbyggnad - Övre plan ca 42 kvm golvyta
Övre plan inrymmer två rymliga sovrum i vardera gavel och en övre hall som ligger öppet mot ena sovrummet. Det övre planet har en något lägre takhöjd och ytan räknas därför inte som boarea.

Typ

Kalkstenshus

Storlek

Boarea 71 m². , biarea 9 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 3 rum, varav 2 sovrum.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Tomt

Tomtarea 194 800 m² (friköpt). Marken ligger i ett samlat skifte runt bebyggelsen och består till största delen av produktiv skogsmark samt skogsimpediment. I den östra delen ligger ett åker/betes skifte som upplåtes via en muntlig överenskommelse.. Närmast husen finns en trädgårdstomt och gårdsplan med rosor, aprikos- och persikoträd samt bärbuskar.

Nyckeltal skog
Medelbonitet: 1,8 m³sk/ha och år
Löpande tillväxt: 1,9 m³sk/ha och år
Virkesförråd/ha: 87 m³sk/ha
Virkesförråd totalt: 859 m³sk
Prod. areal: 9,9 ha
Trädslagsfördelning: Tall 98 %, gran 2 %

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1800-tal.

Byggnadssätt

StommeKalksten
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadEnkupigt tegel
Fönster2-glasfönster och enkelglas
VentilationSjälvdrag
VattenEnskilt vatten
AvloppEnskilt avlopp 3-kammarbrunn med infiltration från 1977. Avloppet behöver förnyas

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Vattenburen värme via värmeväxlare (huvudbyggnad), direktverkande el (i spa-del och gästhus).

TV- och internetanslutning

Fastigheten är ansluten till fibernätet.

Övriga byggnader

Gäststuga
Stuga från 2017 med pentry, kylskåp och duschrum.

Cirkusvagnar
Två cirkusvagnar som funkar utmärkt till gäster på besök. Kaminer ej eldningsbara.

Flygelbyggnad
Ligger i vinkel mot mangårdsbyggnaden och uppfördes troligen på 1600-talet. Den är uppförd i kalksten med putsad fasad och under plåttak. Har tidigare fungerat som lanthandel. Nedre plan har betonggolv och putsade väggar och uppe finns ett loft. Utvändig trappa upp till sommarrum.

Ladugård
Älsre ladugårdsbyggnad uppförd i kalksten med putsad fasad under plåttak med tillbyggd tröskvandring. Ytan på ladugårdsdelen uppgår till ca 130 kvm och i vinkel finns en tillbyggd tröskvandring om ca 95 kvm samt ett växthus.

Spa
Ladugården är tillbyggd med en spa-avdelning. Här kan man njuta av bastu, dusch, badkar och öppen spis i loungen. Det finns trädäck med en vedeldad badtunna. Uppvärmning sker via elburen golvvärme.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 581 000 kr (fastställt avseende år 2017) varav byggnadsvärde 409 000 kr.
Typkod 120, Lantbruksenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:23 212 kr
Försäkring2 600 kr
Vatten/avlopp822 kr
Renhållning1 190 kr
Sotning1 000 kr
Hushållsström17 600 kr
 

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Rättigheter-last: Ledningsrätt Telekabel

Inskrivna servitut/Övr gravationer: Nyttjanderätt Tele, Nyttjanderätt Tele, Nyttjanderätt Tele, Nyttjanderätt Tele.
Gemensamhetsanläggning: Skattetal: Mantal. 1/64.
Planbestämmelser: Fornlämning (2 st).

Vägbeskrivning

Fastigheten ligger mitt emot nerfarten till Valleviken.

Övrigt

I natursköna Rute socken finner vi denna representativa och vackra fastighet med ståtlig mangårdsbyggnad med anor från 1800-talet samt flertalet bra ekonomibyggnader. Här finns allt det genuina och unika för Gotland, omramat av ett ålderdomligt kulturlandskap.

Rute är förmodligen Gotlands trendigaste plats att bo på just nu. På gångavstånd hittar du hippa Rute stenugnsbageri. Ett säkert kort sommartid för gott kaffe, dagsfärskt bröd och kändisspaning. På kvällstid är det bara att springa över för en stenugnsbakad pizza om du tröttnat på grillen. Ett svalkande bad är inte långt bort och i Valleviken finns både sandstrand och hamn. Lergrav och Furillen når du med bil på ca 10 minuter och Bungenäs samt Fåröfärjan är bara 15 minuter bort.

Man har som ägare möjlighet att få intrångsersättning från Naturvårdsverket för naturskydd på fastigheten som avser skog och impediment alternativt att sälja den delen av fastigheten till Naturvårdsverket. Separat värdering finns att tillgå hos fastighetsmäklaren.

Fastigheten ligger i område klassat som glesbyggd vilker medför att förvärvstillstånd erfordras för köpare.

Bostadsfakta

Bostadstyp Fritidshus
Adress Rute Risungs 249
Fastighetsbet. Rute Risungs 1:26
Område Rute - Valleviken
Ort Lärbro
Kommun Gotland
Rum 3 rum
Boarea 71 m²
Biarea 9 m²
Tomtarea 194 800 m²
Driftkostnad 23 212 kr/år
Pantbrev 3 st om totalt 1 980 000 kr
Utgångspris 3 500 000 kr

Ansvarig mäklare

Nicklas Ivarsson

nicklas@bertwig.se
0733-660 330
0733-660 330

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter