Skiftesverkshus från 1700-talet - Visby innerstad

Ryska Gränd 2b

På Ryska Gränd intill Stora torget ligger detta kulturhus från mitten av 1700-talet. Ett skiftesverkshus som varsamt renoverats och förvaltats med hänsyn till husets karaktär och känsla. Husets ålder till trots finns här alla bekvämligheter och en standard man kan önska för ett året-runt-boende. Man har parkering på innergården, två/tre sovrum samt ett väl tilltaget allrum vilket ger gott om utrymme för både familj och gäster. Man bor attraktivt i Visby innerstad med ett stort utbud av restauranger, service, shopping och nöjen utanför dörren men har samtidigt ett lugnt läge.

Planlösning

En kulturskatt mitt i Världsarvstaden Visby. Uppförd för ca 250 år sedan och känslan lever ännu kvar. Flera välbevarade material och detaljer ger ett boende av sällsynt karaktär. Ett stycke gotländsk historia lever kvar, redo att förvaltas av nästa ägare.

Mitt på den södra kortsidan finns entrén som leder in till hall med plats för avhängning. På golvet ligger ett praktiskt och lättskött klinkergolv med golvvärme.

Till vänster om hallen ligger ett duschrum med WC som renoverades 2012-2013. Golvet är belagt med ett mörkgrått klinker och väggarna är klädda med ljus klinker med struktur. Golvvärmen gör gott för morgonkalla fötter. Duschen skärmas av av vikbara väggar i klarglas. Badrummets handdukstork håller handukarna torra. Tvättstället och kommoden är av modell större och ger en exklusiv känsla med bra förvaringsmöjligheter. Den stora spegeln går i stil med kommoden. En vägghängd toalettstol gör rummet lättstädat samtidigt som den höjer det stilfulla intrycket. Rummet har även ett blyinfattat fönster som ger ett trevligt ljusinsläpp.

Vidare från hallen möter vi allrummet. En naturlig samlingspunkt med vackra blyinfattade fönster mot Ryska Gränd. Rummet är väl tilltaget och inrymmer både matbord, sittgrupp och träpanel i barock från ca 1700 med ursprung från en gotländsk kyrka. Trägolvet, de synliga väggplankorna och trätaket med synliga bjälkar smälter ihop diskret och smakfullt. En öppen spis med insats förhöjer känslan och karaktären i rummet.

Köket når man från allrummet och är både praktiskt och yteffektivt. Ljusinsläpp från två väderstreck ger ett ljust och trevligt kök med bra arbetsytor. Skåpluckorna går i lindblomsgrönt mot bänkskivor i ljusgrått målad björk. Utrustning i köket utgörs av diskmaskin, ugn, mikrovågsugn, kyl och frys (sidebyside), häll och fläkt. Det vackra trägolvet löper tröskelfritt från allrummet in i köket.

Nedre plan på huset disponerar även ett tv-rum eller matplats med plats för soffa eller matbord. Rummet har ljusinsläpp från två väderstreck.

Övre plan disponerar en stor och rymlig hall som blir det extra allrummet eller ett bibliotek/kontor. Rummet har två takfönster med viss havsutsikt och vy mot S:ta Karins ruin. Väggarna är ljust tapetserade med synliga takbjälkar och på golvet ligger ett gråmålat trägolv. Rummet är öppet till nock vilket skapar en luftig känsla. Här finns det också bra förvaring i en dubbelgarderob.

Det största sovrummet på övre plan är väl tilltaget med plats för dubbelsäng. Ett stort fönster och en glasad balkongdörr skänker ljus till rummet. Väggar i ljus tapet och Visbymotiv mot fint målat trägolv och synliga bjälkar i taket. Från sovrummet når man en stor balkong mot sydväst. Ett extra vardagsrum under sommarhalvåret med plats för sittgrupp. En härlig miljö med klinten som tornar upp sig bakom balkongen och huset.

Det andra sovrummet på övre plan ligger mot söder och precis som övriga rum på övre plan är tak vitmåtat mot vackert målat trägolv och synliga bjälkar. Rummet är öppet till nock och skapar en härlig rymd.

Huset har en nyrenoverad källare med full ståhöjd under del av huset och nya fönster mot Ryska gränd. En separat ingång till källaren finns från husets södra sida. I källaren finns tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och kyl/frys. Samtliga vitvaror i källaren är från 2017. I källaren finns även 5 garderober och arbetsbänk och ho.

Typ

Bulhus

Storlek

Boarea 94 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 5 rum, varav 2-3 sovrum.

Tillträde

Tidigast 2019-07-15

Tomt

Tomtarea 131 m² (friköpt). Trevlig innergård med kalkstensgrus, plattor av kalksten, kalkstensmurar och en fin ask. Mot Ryska Gränd finns brädplank på kalkstensmur som insynsskydd. Det finns även en inkörsport av svart panel som medger bilplats på innergården. Tomten gränsar mot klinten som tornar upp sig bakom huset.

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1750 (äldsta delen).

Byggnadssätt

GrundKällare
StommeSkiftesverk
BjälklagTrä
FasadSvarttjärade bulbrädor
TakbeklädnadEnkupigt tegel / falsad plåt
Fönster2-glasfönster
VentilationSjälvdrag
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Luft- luftvärmepump, direktverkande el och braskamin.

TV- och internetanslutning

Fastigheten är ansluten till fibernätet.

Bilplats

Grusad p-plats med plats för 1 bil.

Övriga byggnader

Förrådsbyggnad uppförd i trä från 1993. Fasaden är klädd med liggande laserad träpanel och ett plåttak. Förrådets utförande är anpassat till huvudbyggnadens karaktär.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 4 133 000 kr (fastställt avseende år 2018) varav byggnadsvärde 1 769 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:18 500 kr
Uppvärmning10 000 kr
Försäkring3 500 kr
Renhållning4 000 kr
Hushållsström1 000 kr
 

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Planbestämmelser: Fornlämning , Detaljplan (2010-02-22).

Övrigt

Fastigheten ligger i kvarteret Vinkeln som sträcker sig utmed klintbranten och utgörs av ett vinkelformat markområde, vars fastigheter är placerade uppe och nedanför klinten. Äldre kartmaterial från 1600-talets slut visar att Vinkeln 33 motsvarade den norra delen av tomtnummer 304. Utöver ett stenhus fanns på tomten även en kålgård och ett gårdsrum. Fastigheten fick sin nuvarande omfattning år 1974 och har ett harmoniskt och lugnt läge mitt i Visby innerstad men ändå nära pulsen vid Stora torget.

Husets kvadratmeter är välutnyttjade och genomtänkta. Huset håller hög standard med flera renoveringar gjorda. Man kan med fördel bo här året runt eller varför inte nyttja som ett fritidsboende att komma tillbaka till året runt. I tomtens sydvästra hörn finns en port mot gränden som gör det möjligt att parkera en bil på tomten.

Vad är ett skiftesverkhus?
Skiftesverkhus eller bulhus som det även kallas är traditionellt sett den vanligaste trähuskonstruktionen på Gotland. Tekniken härstammar från vikingatiden och kom med tyska och danska influenser till Visby under senare delen av 1500-talet. Bulhusen är uppbyggda av ett ramverk bestående av syllar, hörnstockar och väggband. I hörnstockarna är liggande plankor och bular infällda. På väggbanden vilar sedan takstolarna. Bulhus har en elastisk stomme som tål förändringar och tanken var att dessa skulle fungera som en byggsats, som lätt går att demontera och flytta från en plats till en annan. I Visby innerstad finns de största samlade beståndet av bulhus i Sverige och världen.

Läs gärna mer om huset på www.wirsenskahuset.se

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Ryska Gränd 2b
Fastighetsbet. Visby Vinkeln 33
Område Visby-Innerstad
Ort Visby
Kommun Gotland
Byggnadsår 1750
Rum 5 rum
Boarea 94 m²
Tomtarea 131 m²
Driftkostnad 18 500 kr/år
Pantbrev 10 st om totalt 4 987 500 kr
Utgångspris 7 300 000 kr

Ansvarig mäklare

Nicklas Ivarsson

nicklas@bertwig.se
0733-660 330
0733-660 330

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter