Visby innerstad - Charmigt 1700-talshus

Skeppargatan 24

Charmigt 1700-talshus beläget på lugna Skeppargatan i södra delen av Visby innerstad. Mycket välplanerade ytor med hela 4 sovrum. Nedre plan disponeras med vardagsrum med öppen spis, kök, matrum, ett sovrum och en wc. Övre plan har tre sovrum, ett badrum med badkar och ett kontorsutrymme i hallen. Det finns även en uteplats under tak och en liten gästlägenhet i ett uthus. Här bor du strax ovanför hamnen med en kort promenad från innerstadens restauranger och puls.

Planlösning

Rumsbeskrivning på hela bostaden om ca 90 m².

Bostaden nås antingen från främre entré från Skeppargatan eller från köksentré mot gården. Den främre hallen ligger med öppen planlösning mot vardagsrummet. Vardagsrummet är nyligen renoverat med nya fina trägolv, tilläggsisolerade och målade väggar. I taket finns friliggande takbjälkar som påminner om att huset är byggt på 1700-talet. Här finns en öppen spis med insats som värmer gott och höjer mysfaktorn och rummet har ett fint ljusinsläpp med fönster åt två väderstreck.

På motsatt sida om entrén ligger ett sovrum med plats för dubbelsäng. Här ligger målade smala trägolv och det finns ett fönster ut mot Skeppargatan. Även här ligger friliggande takbjälkar. Från sovrummet nås ett wc-rum med wc och handfat som har klinkergolv och kaklade väggar.

Köket ligger i den bakre delen av nedre plan och här finns även en tillbyggd köksentré som gör köket mer rymligt. Köket är ett Marbodal-kök som sattes in för ca 12 år sedan. Det finns gott om bänkytor och förvaringsutrymmen. Den maskinella utrustningen i köket består av spishäll, inbyggnadsugn, kyl/frys, microugn och en fläkt. Arbetsbänkar i massivt trä och mellan bänkytor och överskåp sitter kakel. I den tillbyggda delen finns smart placerad bänkyta mot ena väggen som utgör en bra plats för frukost eller "kökshäng".

Intill köket ligger matrummet som smart kan stängas mot köket med en skjutdörr. Precis som i köket ligger äldre karaktärsfulla brädgolv. Från matrummet nås uteplatsen som ligger under tak.

Övre plan nås via trappa rakt in från den främre entrén. Det övre planet disponeras med tre sovrum, en skrivarhörna i hallen och ett badrum. Alla rum har trägolv och två av sovrummen har öppet upp till taknock med friliggande takbjälkar. Badrummet har kaklade väggar och en schackmönstrad plastmatta på golvet. Här finns ett badkar, handfat, handdukstork och ett spegelskåp. Det finns bra förvaringsutrymmen med en klädkammare mellan badrummet och det ena sovrummet och det finns även en inbyggd klädkammare direkt från ett av sovrummen. Alla sovrum har även smart inbyggda förvaringsutrymmen mot ytterväggarna.

Källare
Under delar av byggnaden med nedgång från invändig lucka i köket finns källare som bland annat inrymmer varmvattenberedare.

Vind
Under delar av övervåningen med uppgång från klädkammaren finns en vind med plats för förvaring.

Typ

Villa

Storlek

Boarea 90 m². Biarea 19 m². Areauppgifter enligt säljaren (Boarea enligt taxeringsinformation 63 m²). 6 rum, varav 4 sovrum.

Tomt

Tomtarea 177 m² (friköpt). Tomten består till största delen av stenplattor och en del gräsyta. Det finns en uteplats under tak och mot ena grannen finns en spalje med vackert blommande rosor.

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1780.

Byggnadssätt

GrundmurNatursten
GrundKällargrund/Torpargrund
StommeTrä
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadPlåt
Utv plåtarbetenPlåt
Fönster2-glasfönster
VentilationSjälvdrag
MurstockMurad skorsten
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Direktverkande el, öppen spis och luft/luftvärmepump.

TV- och internetanslutning

Fiber.

Bilplats

Parkeringsmöjlighet på gatan utanför, ingen egen parkering till fastigheten finns.

Övriga byggnader

Det finns ytterligare en byggnad som har en inredd gästlägenhet om ca 18 m² med ett rum med pentry och ett duschrum. I denna byggnad finns även en tvättstuga och ett förråd.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 2 249 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 590 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
 

Energideklaration

Energiklass F, energiprestanda 114 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2016-09-20.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Planbestämmelser: Fornlämning , Detaljplan (2010-02-22).

Vägbeskrivning

Skeppargatan ligger i södra delen av Visby innerstad. Kommer du söderifrån kör in Visborgsgatan genom Skansport och Skeppargatan är parallellgatan som ligger närmare hamnen. Välkommen!

Övrigt

Från 1400-talets första hälft och fram till år 1679 ingick marken motsvarande dagens kvarter i området för Visborgs slott. Vissa arkeologiska iakttagelser har gjorts i form av rester av murverk, samt äldre kulturlager. Troligtvis härrör dessa lämningar från aktiviteten kring Visborgs slott. Sannolikt var det först vid 1700-talets mitt som kvarteret planlades och tomter kom att infästas och bebyggas. I husklassifikationen från år 1785 omnämns sju tomter som alla var bebyggda med trähus.

Fastigheten Skepparen 7 är en av kvarterets mindre tomter och belägen i kvarterets västra del invid Skeppargatan. Tidigare benämndes tomten Strandroten I:15 och enligt 1785 års husklassifikation fanns där en träbyggnad med brädtak. Sannolikt motsvarar denna byggnad dagens om- och tillbyggda bostadshus, placerat med långsidan invid gatan. På kartan från 1883 finns även en byggnad i tomtens östra hörn, placerad på samma plats som dagens komplementsbyggnad från 1965.

Byggnaden bär idag en prägel av 1900-talet, med en relativt stram och neutral exteriör, dock fortfarande med traditionella stildrag. Byggnadens volym och proportioner visar också på dess ursprungliga parstugeutformning. De flesta, mer omfattande förändringarna, gjordes på 1960-talet. Då tillkom yttertrappan, vilken ersatte en äldre. Vindsvåningen inreddes och i samband med det byggdes takkupan. Även planlösningen i första våningsplanet ändrades och kakelugnar revs.

Fastigheten har ett betydande kulturhistoriskt värde i den bevarade äldre avgränsningen från 1700-talet, samt huvudbyggnaden från samma tid. Fastighetens relativt väl bevarade småskalighet i gaturummet samt bostadshusets förhållandevis traditionella utformning ut mot gatan betingar ett miljöskapande värde för kvarter och område.

Visningar

Mån 18 Juni kl 16:30-17:00 Boka här Anmäl dig gärna. Ring eller maila för bokning. 0722-113300 / hjalmar@bertwig.se
Tis 26 Juni kl 15:30-16:30 Boka här Anmäl dig gärna. Ring eller maila för bokning. 0722-113300 / hjalmar@bertwig.se, eller boka på hemsidan
Fre 29 Juni kl 12:30-13:30 Boka här Anmälan krävs. Ring eller maila för bokning. 0722-113300 / hjalmar@bertwig.se, e

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Skeppargatan 24
Fastighetsbet. Visby Skepparen 7
Område Visby-Innerstad
Ort Visby
Kommun Gotland
Byggnadsår 1780
Rum 6 rum
Boarea 90 m²
Biarea 19 m²
Tomtarea 177 m²
Pantbrev 12 st om totalt 3 900 000 kr
Utgångspris 5 900 000 kr

Ansvarig mäklare

Hjalmar Bertwig

hjalmar@bertwig.se
0722-11 33 00
0722-11 33 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter