Skogränd - Nära Almedalen och Strandpromenaden

Skogränd 7

Ett vackert, charmigt och klassiskt innerstadshus med bästa läge i ett av Visbys absolut vackraste kvarter, med liten lättskött trädgård mellan Skogränd och Fiskargränd. Byggt ursprungligen 1760 i 1 ½ plan med källare under del av huset. Boarea 85 m² med 3 rum, varav 2 sovrum, biarea 50 m². Extra gästhus med sovrum + plats f badrum/bastu. Tomtarea 152 m² med plats för liten bil om så önskas.

Planlösning

Planlösning på hela bostaden om ca 85 m².
Bostadshuset ligger med långsidan mot Skogränd med en huvudentré (som är stängd) och en bakre entré från gården.
Bottenplanet har ett stort vardagsrum med högt till tak, takbjälkar och trägolv. Öppen spis. Ingång till hall/huvudentré från gränden. Hall/entré från gården med trappa upp till övervåning, ingång till badrum (renoverat 2004) med wc, handfat och duschplats. Kakelklädda väggar och klinkergolv. Till vänster vardagsrummet och till höger stort ljust kök med matplats. Vit skåpinredning, elspis, fläkt, diskbänk, diskmaskin och kyl/frys. Hela bottenplanet har högt till tak vilket ger bostaden rymd och ljus.
Övervåningen har hall och två sovrum, ett med stor klädkammare. Här finns även möjlighet att inreda extra badrum.

Källaren (under del av huset, 13 m ²) nås via utvändig nergång. Pannrum/tvättstuga. CTC luft/vatten-värmepump från 2009. Tvättmaskin, torktumlare och tvättbänk. Här finns även duschplats. Betonggolv och takhöjd ca 2 meter.

Vid senaste renovering 2018 åtgärdades fasad/puts.

Typ

Vinterbonat fritidshus

Storlek

Boarea 85 m². , biarea 50 m². Byggnadsyta ca 60 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 3 rum, varav 2 sovrum.

Tomt

Tomtarea 152 m² (friköpt).
Skomakaren 4 är en oregelbunden och för kvarteret medelstor fastighet i kvarterets östra del. Tomten sträcker sig i kvarterets hela bredd, mellan Fiskargränd i norr och Skogränd i söder. Ursprungligen hade huset på Skomakaren 4 samma enkla karaktär som exempelvis det på nuvarande Skomakaren 3. Huset byggdes dock om och till kraftigt omkring 1897, till den idag bevarade volymen och huvudsakliga exteriören.
Bostadshuset på dagens fastighet ligger med långsidan invid gränden i söder och de äldre delarna byggdes uppskattningsvis kring 1760. I tomtens norra del ligger en gårdsbyggnad som tidigare bland annat rymde tvättstuga. Fastigheten avgränsas av robusta plank mot norr, öster och söder. I det södra planket ut mot gränden finns en port, även den av trä. Gården är gräsbevuxen med inslag av kalkstensflis och markbetong. På gården och vid fasaden växer rosor.

Byggnad

1 ½ plan med källare. Byggår 1760.
Renoveringar: Ombyggnader/renoveringar har skett 1982, 2004 och 2018.

Byggnadssätt

UndergrundBerg
GrundmurKalksten
GrundGjuten/torpargrund
StommeTrä
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadTegel
Utv plåtarbetenGalvaniserat/målat
HängrännorGalvaniserad målad plåt
FönsterKopplade fönster
VentilationSjälvdrag
MurstockMurad skorsten
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Värmepump, luft/vatten. 2006. Elstammar: Ledningarna delvis utbytta.

TV- och internetanslutning

Fiber finns i gatan. Fastigheten ej ansluten

Övriga byggnader

Det nu kombinerade förrådet/sommarrummet uppfördes 1939 och är en tidstypisk funktionsbyggnad i gårdsmiljön. I byggnaden rymdes då tvättstuga, vedbod, sopbod och avträde. Byggnaden var ursprungligen utformad i likhet med många andra som ritades av Johan Fardelin. Brandmurar och muren runt tvättstugan uppfördes i silikattegel medan en stående brädpanel bildade väggar till övriga utrymmen mot gården. Golven var ofta gjutna av betong och taken belagda med plåt alternativt papp. Denna särskilda byggnad förändrades dock kraftigt år 1967 när trävirket i stommen ut mot gården ersattes med betonghålsten, nya dörrar tillkom och funktionerna slopades eller ändrades.

Idag har byggnaden sålunda en stomme av silikattegel och betonghålsten som står under ett plåttäckt pulpettak. Fasaden är putsad och avfärgad vit. Byggnaden har både ursprungliga och från 1960-talet tillkomna, enkla dörrar och fönster.
Byggnadsarea: 16 m²

Ekonomi

Taxeringsvärde: 3 210 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 1 049 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:21 834 kr
Försäkring3 439 kr
Vatten/avlopp3 797 kr
Hushållsström14 598 kr
 
Posten vatten/avlopp avser även renhållning.

Energideklaration

Status: Energideklaration ej utförd.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Planbestämmelser: Fornlämning , Detaljplan (2010-02-22).

Vägbeskrivning

Fastigheterna ligger i de lugna, små kvarterena mellan Kruttornet och Botaniska Trädgården. Nära till Almedalen och Strandpromenaden.

Övrigt

I en mycket fin historisk miljö i Visby innerstad, i kvarteren runt Kruttornet och Strandpromenaden ligger denna lilla fastighet som löper längs Skogränd och även gränsar till Visbys vackraste och mest fotograferade gränd; Fiskargränd. På en minut är man inne i Botaniska Trädgården och på två minuter i Almedalen. Ytterligare några minuter till fots ligger "Kallis" (Kallbadhuset) med badstrand och bastu. Och ibland en hel del "håll i gång".
Om man inte själv behöver vara i Visby vid Almedals- och/eller Stockholmsveckan så är det lätt att hyra ut med god förtjänst.

Visby medeltida innerstad tillhör världsarvet. Det är en unik och magisk plats på jorden. Här har vi en fastighet som ligger mitt i detta.

Bostadshuset är från sent 1700-tal med skiftesverks-stomme, som genom åren genomgått om- och tillbyggnader men som fick sin senaste karaktär och utformning efter en genomgripande renovering och ombyggnad i början av 2000-talet.

Trots om- och tillbyggnader genom åren som ger bostaden rymd och volym så är karatären bevarad och husen smälter väl in i stadsbilden vilket ger den ett stort miljöskapande värde. Den lilla trädgården skyddas mot gränderna av träplank och med inkörsport från Skogränd. Med några minuters promenad är man nere på Strandpromenaden som berikar en med en vidunderlig utsikt ut mot havet och horisonten och klara kvällar kan man beskåda de mest spektakulära solnedgångar man kan uppleva i Visby. Det är svårt att finna andra lägen med det avskildhet man har med kombinationen av närheten till vattnet.

Kuriosa: I en av Pippi Långstrump filmerna så rider hon förbi huset.

Bostadsfakta

Bostadstyp Fritidshus
Adress Skogränd 7
Fastighetsbet. Visby Skomakaren 4
Område Visby-Innerstad-Centralt
Ort Visby
Kommun Gotland
Rum 3 rum
Boarea 85 m²
Biarea 50 m²
Tomtarea 152 m²
Driftkostnad 21 834 kr/år
Pantbrev 1 st om totalt 500 000 kr
Utgångspris 9 500 000 kr

Ansvarig mäklare

Hjalmar Bertwig

hjalmar@bertwig.se
0722-11 33 00
0722-11 33 00

Extra kontaktperson

Leif Bertwig

leif@bertwig.se
070-343 21 00
070-343 21 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter