Strandgatan. Mitt i medeltida Visby

Strandgatan 15 C

Modern bostad i medeltida miljö. Strandgatan i Visby innerstad. Nära
Almedalen, Kruttornet och Strandpromenaden. Takterrass med fin havsutsikt.
Bostad i 2-plan med källare och inredd vind. Boarea 146 m² med 7 rum, varav 4 sovrum, biarea 40 m². Byggår sannolikt 1890-tal. Ombyggt och renoverat 2000-tal. Tomtarea 222 m² med två bilplatser och ett enormt mullbärsträd.

Planlösning

Planlösning på hela bostaden om ca 146 m².
Bostaden är modern och funktionell och inredd i två plan + inredd vindsvåning.
Entré via gården till hall/entré/trapphus. I anslutning till entrén finns ett modernt badrum inrett 2010 med wc, handfat och dusch. Centralt i gatuplanet ligger det stora vardagsrummet/matsal med gammalt trägolv framtaget. I anslutning till detta finns ett modernt kök från 2004 med ekluckor och modern maskinell utrustning. Matplats för två personer. Från vardagsrummet har man tillgång till två rum i vardera ändan. Det norra används som sovrum. Det södra är idag helt öppet mot vardagsrummet men kan avgränsas med vägg om så önskas.
Bottenplanet är på 64 m² och är fritt från insyn från gatan med dess höga stenfot.
Plan två har liten hall (med trappa upp till vindsplanet), stort badrum/tvätt, med wc, handfat, duschkabin och bubbelbadkar. Här finns även tvättmaskin/torktumlare. Centralt ett större vardagsrum och tre mindre sovrum. De två norra rummen är avgränsade med enkel vägg och kan återställas till ett större sovrum. Mellanvåningen är på 64 m².
Vindsplanet är ett stort rum, med vinklar och snedtak. Utgång till balkong/takterrass med fin utsikt mot Almedalen och havet. Vind/klädkammare. Uppvärmning detta plan kompletteras med luft/luft-värmepump.
Boarea vindsplan: 18 m².

Typ

Friliggande villa

Storlek

Boarea 146 m². Biarea 40 m². Byggnadsyta ca 73 m². Areauppgifter enligt mätning (SS 21054:2009). 7 rum, varav 4 sovrum.

Tomt

Tomtarea 222 m² (friköpt). Ingång till tomten via port från Strandgatan. Vid entrén finns ett av Visbys största mullbärsträd som varje år ger riktigt med frukt. Fastigheten har även infart till bilplats från Strandgatan. Fastigheten avgränsas mot Birgers gränd med hög stenmur. Tomten är delvis stensatt och har också en mindre gräsmatta. Nedgång till källare sker via utvändig trappa på bakre långsida.

Byggnad

2-plan. Byggår 1890.

Byggnadssätt

UndergrundBerg
GrundmurMurar till berg
GrundGjuten/kalksten
StommeTrä
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadPlåt
Utv plåtarbetenGalvaniserat/målat
HängrännorGalvaniserad målad plåt
FönsterKopplade fönster
VentilationSjälvdrag
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Fjärrvärme.

TV- och internetanslutning

Fastigheten är ansluten till fast fiber-nät.

Balkong/uteplats

Uteplats 1: Balkong om ca 6 m², läge väster.
Uteplats 2: Uteplats i markplan i anslutning till entrén, läge söder.

Bilplats

Bilplats med plats för 2 bilar (i rad). Infart från Strandgatan.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 3 409 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 1 468 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:55 752 kr
Uppvärmning30 240 kr
Försäkring4 320 kr
Vatten/avlopp8 460 kr
Renhållning3 240 kr
Hushållsström9 492 kr
 

Energideklaration

Energiklass E, energiprestanda 183 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2018-09-14.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Planbestämmelser: Fornlämning , Detaljplan (2010-02-22).

Övrigt

Kvarteret Kalvskinnet har anor från medeltiden. Här har bott människor i snart 1000 år. Fastigheten hade då ännu mer anknytning till hamnen och Almedalen och här låg rådhuset, på den tiden ett imponerande komplex. Nuvarande bostad har tillkommit senare, sannolikt under 1800-talet och har genom åren byggts om till en modern och funktionell bostad mitt i det centrala, medeltida Visby. Närmaste granne är det imponerade "Gamla Apoteket", ett medeltida trappgavelshus. Åt söder ligger Värdshuset Lindgården, en anrik och känd restaurang i Visby. Mot norr har man tillgång till Strandpromenaden och Kruttornet. Från den fina takterrassen blickar man ut över Almedalen och ut mot havet.

Byggnadsbeskrivning:
Byggnaden är ett bostadshus i två våningar och källare, med en trästomme i skiftes- eller stolpverkskonstruktion under ett plåttäckt valmat sadeltak. I byggnadens norra del ingår ett skiftesverkshus från 1700-talet. På 1870-talet hade detta hus brutet tak med en inredd övervåning. Den nedre delen var reveterad med undantag för hörnstolpar och mötare. Huset låg på en hög stensockel, hade en brant trappa mot Strandgatan och dess fönster var fyrkantiga med mittpost och fyra rutor. Den nuvarande omfattningen och höjden fick huset någon gång under 1890-talet av rådmannen K G Tiberg.

Byggnaden hade ursprungligen en fasaddekor med hörnkolonner, profilerad gesims, T-formad fönsterindelning och andra klassicistiska exteriöra detaljer. Exteriören förlorade sin rikliga utsmyckning i och med en utvändig tilläggsisolering 1986 då fönstren samtidigt förminskades och fick en indragen placering i fasaden. Den kraftiga takkransen samt plåttaket med fotränna har dock bevarats. Fasaden är spritputsad. Huset inrymmer en bostadslägenhet i vardera våningsplan. Interiören har moderniserats, men ett fåtal ursprungliga inredningsdetaljer kvarstår.

Byggnaden har genom sin långa tillkomsthistoria från 1700-tal till sent 1900-tal ett byggnadshistoriskt kontinuitetsvärde. Dessutom har den ett miljöskapande värde för kvarter och stadsdel i gatumiljön.

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Strandgatan 15 C
Fastighetsbet. Visby Kalvskinnet 2
Område Visby - Centralt - Innerstan
Ort Visby
Kommun Gotland
Byggnadsår 1890
Rum 7 rum
Boarea 146 m²
Biarea 40 m²
Tomtarea 222 m²
Driftkostnad 55 752 kr/år
Pantbrev 5 st om totalt 5 450 000 kr
Utgångspris 10 700 000 kr

Ansvarig mäklare

Leif Bertwig

leif@bertwig.se
070-343 21 00
070-343 21 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter