Gotlands sydspets

Sundre Tomase 216

Ny och modern bostad byggt i gammal stil och tradition, vackert beläget i
öppet kulturlandskap i Sundre, längst ner på Gotland. Byggt 2012 i 1,5 plan med hög standard och påkostat materialval och inrett med 5 rok-150 m². Öppna spisar, stora soliga terrasser och stora mängder ljus och tystnad. Tomtarea 1 934 m².

Planlösning

Planlösning på hela bostaden om ca 150 m².
I bottenplan finns en hall/huvudentré från norra långsidan med hall och gästtoalett samt trappa till övre plan. Under trappan finns ett "pannrum" där värmepumpens panna är installerad. I den västra delen ligger ett stort ljust sovrum med eget badrum med golv och väggar klädda med "gotlandsmarmor" och med wc, handfat och duschplats. I den östra delen av bottenvåningen finns ett stort vardagsrum öppet mot köksavdelning i den södra delen. Avdelas av "köksö" med en öppen spis mot vardagsrummet. Köket har specialinredning med ljuslaserade luckor och gavlar klädda med pärlspånt. Alla moderniteter finns och bänkskivor i kalksten. Förutom elspis finns även en vedspis, Viking smalspis i köket (i anslutning till öppna spisen). Köket har två utgångar till terrass, en åt väst och en åt öst. Kök och vardagsrum har många fönster (åt alla vädersträck) som ger ett ljust och trevligt boende. Vitmålade väggar, ljuslaserade trägolv och trätak förstärker ljuset i hela bostaden.

Övervåningen binds samman av ett stort allrum med kamin, när man kommer upp för trappan. Man har tillgång till tre ordentliga sovrum, mot söder, öster och väster. Mot norr ligger badrummet med klinkergolv och väggar med kakel och mosaik. Vc, handfat och duschplats. Här finns utrymme för tvättmaskin.
Även i detta plan har man ljuslaserade trägolv, vitmålade väggar och tak och snedtak klädda med ljuslaserad träpanel.

Sammantaget är hela bostaden påkostad med natuliga och harmoniska materialval i ljusa kulörer som förstärker allt inkommande ljus från de många fönster som finns åt alla vädersträck.

Typ

Fritid nyare

Storlek

Boarea ca 150m². , biarea ca 15m². Byggnadsyta ca 108m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 5 rum, varav 3 sovrum.

Tomt

Tomtarea 1 934 m² (friköpt).

Byggnad

1 ½ plan i vinkel. Byggår 2012.

Byggnadssätt

UndergrundBerg
GrundPlatta på mark
StommeLättbetong
BjälklagLättbetong
FasadPuts
TakbeklädnadLertegel
Utv plåtarbetenAlu-zink
HängrännorAlu-zink
Fönster3-glasfönster
VentilationMekanisk frånluft
MurstockMurad skorsten Isokern
VattenEnskilt vatten (gemensamhetsanläggning med granne)
AvloppEnskilt avlopp (gemensamhetsanläggning med granne)

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Värmepump, luft/vatten + öppen spis. 2012.

TV- och internetanslutning

TV-antenn.
Fastigheten är ansluten till fast fibernät.

Övriga byggnader

Friggebod. Byggd 2012 i lättbetong med putsad fasad och tegeltak. Används som förrådsbyggnad.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 3 356 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 2 084 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:21 600 kr
Uppvärmning10 000 kr
Försäkring3 600 kr
Vatten/avlopp1 500 kr
Renhållning1 500 kr
Hushållsström5 000 kr
 
Uppskattade kostnader, sommarbruk och svag underhållsvärme resten av året.

Energideklaration

Status: Energideklaration ej utförd.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Rättigheter-last: Officialservitut Utrymme(2 st)

Gemensamhetsanläggning: Gotland Sundre GA:3, Gotland Sundre GA:4 (avser vatten och avlopp).
Planbestämmelser: Landskapsbildskydd (1966-02-07).

Vägbeskrivning

Från Sundre kyrka fortsätter man 300 meter mot Hoburgen. Ta mindre avtagsväg till höger (norrut) och fastigheten ligger som första på höger sida.

Övrigt

Sundre är Gotlands sydligaste socken med ett mycket varierande landskap och sparsam bebyggelse och det är ovanligt att något säljs på denna vackra plats. Och att man hittar ett nybygge är speciellt och unikt eftersom det finns ett övergripande skydd för bevarande av landskapsbilden. Det är en mycket speciell miljö med dess öppna kulturlandskap och fina strandmiljöer. Miljöerna varierar med karg hällmark(allvarsmark) med gamla stenvastar i som följer kulturlandskapet till tät ängsmark, strandbeten och en skyddad boplats som består av ett nybygge, i gammal stil och tradition, med dagens alla krav på komfort och standard.
Det är annars svårt att i ord beskriva den känsla som infinner sig när man väl befinner sig på plats. Den måste man uppleva för att förstå. Det omgivande havet ger ett speciellt ljus som man hittar på få platser och lika ljust som det är på dagen, lika mörkt blir det på natten (förutom sommarnätterna då skymningen övergår i gryning utan att natten riktigt hinner emellan). En klar vinternatt märker man att här finns minst ljusföroreningar i vår del av världen och då framträder stjärnhimlen tydligt och man kan följa månen och solens vandringar på himlavalvet på första parkett.
Det finns hur mycket som helst att beskriva och berätta om Sundre om dess landskap bebyggelse och innevånare (både förr och nu) men man kan sammanfatta med J P Roosvall beskrivning från 1800-talet: "Det storslagna ödsliga hedlandskapet omfattar de gamla grå byggnaderna, som endast därigenom äga sitt gripande, romantiskt intryck." och Carl von Linné skrev 1741 under sin Gotländska resa: "Denna Hoburg är ett av det märkvärdigaste, som naturen formerat på hela Gotland"

Bostadsfakta

Bostadstyp Fritidshus
Adress Sundre Tomase 216
Fastighetsbet. Sundre Tomase 1:51
Område Sundre - Södra Gotland
Ort Burgsvik
Kommun Gotland
Rum 5 rum
Boarea 150 m²
Biarea 15 m²
Tomtarea 1 934 m²
Driftkostnad 21 600 kr/år
Utgångspris 6 750 000 kr

Ansvarig mäklare

Leif Bertwig

leif@bertwig.se
070-343 21 00
070-343 21 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter