Tingstäde - Sekelskifteshus med vacker trädgård

Tingstädevägen 32

Vackert sekelskifetshus från 1904 med 7 rok-168 kvm omgivet av en väl uppvuxen botanisk trädgård. Här finns en bäck med näckrosor, mangnolia, lyckoträdet Ginko och mycket mer. Huset är stort och rymligt, högt i tak, vackert bevarat och varsamt renoverat. Flygelbyggnaden har stor potential och kan inredas till sommarlägenhet eller för verksamhet. Kommunalt V/A. Den fantastiska trädgården har bevattningssystem kopplat till bäcken.

Planlösning

Bottenvåning.
Entré via bred veranda med snickarglädje. Hall med fiskbensparkettgolv och målade väggar. Trappa upp till övervåning.

Direkt till höger från den främre entrén ligger ett sovrum med ursprungligt trägolv och putsade grå väggar.

Rakt fram från hallen ligger vardagsrummet som har burspråk, parkettgolv och målade väggar. Ytterligare ett vardagsrum i fil åt höger, med ursprungligt trägolv (lackat), målade väggar och en kamin (ej ansluten).

Direkt till vänster från hallen ligger matrum med öppen spis (för närvarande ej i bruk). Här ligger trägolv och väggarna är målade. Dörröppning finns in till kök som är rymligt, har diskbänk vid fönster och utrustat med elspis, fläkt, kylskåp, slät skåpinredning, skafferi, målade väggar och målat trägolv. Mitt i köket står en köksö.

Från köket finns ingång till vardagsrummen samt grovhall med nedgång till källare, samt dörr ut till baksidan och trädgården.

Övre plan
Övre plan har genomgående trägolv. Här finns tre sovrum samt ett kontor som är ett genomgångsrum till ett av sovrummen. Det finns även en hall, en oinredd vind samt ett badrum med klinkergolv, ett takfönster, WC, handfat samt badkar.

Källarplan
Här finns pannrum med pelletspanna (2008). Tvättstuga med tvättmaskin, diskho, toalett och dusch. Sammanlagt 4 källarrum + pannrum och tvättstuga/badrum.

Typ

Friliggande villa

Storlek

Boarea 168 m². Biarea 106 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 7 rum, varav 4 sovrum.

Tomt

Fastigheten har en sammanlagd tomtareal utav 4 420 kvm (friköpt). En vacker insynsskyddad naturtomt/trädgårdstomt med bärbuskar, fruktträd, häckar och andra sällsynta växter och träd. En mindre botanisk trädgård, en av tomtgränserna är en å fylld med näckrosor. En annan, den bakre, mot skog.
Läs mer om detta under rubriken: Övrigt.
Fastigheten är bebyggd med ett bostadshus och en flygel.

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1904.

Byggnadssätt

GrundSten
StommeTrä
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadTegel
HängrännorGalvaniserad målad plåt
FönsterEnkla med innanfönster
VentilationSjälvdrag
MurstockMurad skorsten
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp
ÖvrigtTaket har lagts om med ny papp 2008

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Pelletspanna 2008. Elstammar: Övervåningens el omdragen. Nedre plan kvar,.

Balkong/uteplats

Flera uteplatser på baksidan av bostadshuset. På en ena finns en mindre pool (i behov av översyn/renovering).

Övriga byggnader

Flygelbyggnad:
Bottenplan. Hall med trappa upp till övervåningen. Direkt till höger finns ateljén/förrådsrum med djupa nischer i kalkstensfönstren. Putsade väggar och betonggolv samt en äldre vedugn (ej fungerande). Direkt till vänster finns två rum med målade trägolv och väggar.

Övre plan: Vardagsrum med målade trägolv och träpanelväggar, Skorstenstocken synlig. samt ett oinrett vindsutrymme.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 1 343 000 kr (fastställt avseende år 2018) varav byggnadsvärde 973 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:51 143 kr
Uppvärmning28 000 kr
Försäkring4 428 kr
Vatten/avlopp10 347 kr
Renhållning1 816 kr
Hushållsström6 552 kr
 
Avser säljarens faktiska kostnader avseende 2018. Kostnaden för uppvärmning avser av säljaren uppskattad pelletsförbrukning för uppvärmning helår (10 säckar á 16 kg i veckan).

Energideklaration

Status: Energideklaration behövs ej.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Rättigheter-last: Ledningsrätt Elektronisk Kommunikation

Inskrivna servitut/Övr gravationer: Nyttjanderätt Fastigheten.
Planbestämmelser: Grundvattenskydd (2006-08-21) , Nybyggnadsförbud (1972-10-20).

Vägbeskrivning

Från Visby väg 148 mot Fårösund. Efter ca 22 km är du i Tingstäde. Fastigheten ligger på höger sida (från Visby). Efter den f.d nedlagda affären. Innan kyrkan. Välkommen!

Övrigt

Ett vackert renoverat hus, med en trädgård som får den botanikintresserade att smälta, träden är unika och dofterna många. Mot den ena grannen skiljer gränsen åts av en bäck, full av näckrosor. Det är mycket tack var bäcken som de så många ovanliga växterna kan frodas i denna sagolika trädgård. Nära har man till bussförbindelse och badar på sommaren gör man någon kilometer bort i Tingstäde träsk (sandstrand, allmän), eller via badbryggan (allmän) som ligger ca 200 m från husets flygel.

Botaniken:
I trädgården finns urträdet/kinesiska tempelträdet, som sägs bringa lycka, "Gingko Biloba". Trädet är en levande relikt från Perm-tiden för 270 miljoner år sedan då lövträden utvecklades ur barrträden. Vidare finns där en Stjärnmagnolia och en Praktmagnolia (M. soulangeana), jasmin, äppelträd, lärkträd, en präktig Hiba, hängande ädelcypress Chamaecyparis nootkatensis ’Pendula’, rosor, liljor, ett valnötsträd, bigarråträd, plommon, vita smultron, björnbär, vinbär, ramslök, Robinia, Blåregn samt ett fikonträd.

Här finns även ett litet hängträd "Vitt hängmullbär" (Morus alba). Den finns det endast enstaka exemplar av på Gotland. Trädet ger föda åt silkeslarver. En annan raritet är den kinesiska sekvoian (Metaseqoia glyptostroboides). 1945 fann man levande exemplar av den i inre Kina, tidigare kändes den endast till som fossil. Den har alltså överlevt från tider långt innan människan befolkade jorden. Trädgårdens Klibbal är lika grandios som en ek, klädd med en praktfull murgröna. Letar man så finner man säkert fler arter i den stora trädgården och det finns plats även för sina egna favoriter.

Då fastigheten delägs av ett dödsbo så säljs fastigheten med en så kallad friskrivningsklausul. Detta innebär att säljarna efter köpet inte är ansvariga för dolda fel i fastigheten.

För fullständiga driftskostnader kontakta ansvarig mäklare.

Visningar

Tor 25 April Boka här Boka tid på hemsidan eller kontakta Hjalmar på hjalmar@bertwig.se / 0722-113300

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Tingstädevägen 32
Fastighetsbet. Tingstäde Nystugu 1:119
Område Tingstäde
Ort Tingstäde
Kommun Gotland
Byggnadsår 1904
Rum 7 rum
Boarea 168 m²
Biarea 106 m²
Tomtarea 4 420 m²
Driftkostnad 51 143 kr/år
Pantbrev 6 st om totalt 1 687 500 kr
Utgångspris 1 975 000 kr

Ansvarig mäklare

Hjalmar Bertwig

hjalmar@bertwig.se
0722-11 33 00
0722-11 33 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter