Visby - Tranhusgatan

Tranhusgatan 42

Ett av Visbys bästa lägen, i norra och lugna delen av Visbys medeltida
innerstad. Välplanerad och funktionell bostad med 5 rok-148 m² + inredd källare 82 m². Öppen spis, balkong och terrasser. Liten fin och lättskött trädgård med både bilparkering och garage. Byggår 1950. Tomtarea 329 m².

Planlösning

Planlösning på hela bostaden om ca 148 m² + 82 m² biarea (källare).
Bottenplan med huvudentré från Tranhusgatan, inre hall med kapprum och svängd trappa till övre plan med smidesräcke. Passage till kök (med källarnedgång). Köket är beläget mot Tranhusgatan och har modern inredning. Vita skåpluckor, spis, fläkt, diskmaskin och kyl/frys. Plastgolv. Ingång från kök till matsal och vardagsrum i fil. Dessa rum är belägna mot innergården och har parkettgolv. Vardagsrummet har öppen spis med insats och utgång till stensatt terrass i trädgården. Från hallen har man också tillgång till toalett med wc/handfat och ett mindre rum/kontor (som också kan nås från vardagsrummet).

Övre plan har hall, badrum med handfat, bidé och badkar. Separat toalett med wc/handfat. Tre sovrum varav det största har klädkammare och utgång till balkong (i söderläge).

Källare med svale, badrum (renoverat 2006) med kakelklädda väggar och klinkergolv med golvvärme. Wc, handfat och duschplats. Pannrum/tvättstuga med tvättpelare (tvättmaskin/torktumlare) och Nibe panna 2013 (värmepump, luft/vatten), verkstad/förråd/matkällare och ett större rum (gillestuga) med sovalkov.

Typ

Parhus

Storlek

Boarea 148 m². Biarea 82 m². Byggnadsyta ca 90 m². Areauppgifter enligt mätning (SS 21054:2009). 5 rum, varav 3 sovrum.

Tillträde

2018-09-01 eller efter överenskommelse

Tomt

Tomtarea 329 m² (friköpt).
Fastigheten avgränsas ut mot gatan endast av en smidesgrind i spiralornamentik mellan grindstolpar av natursten. Mot norr och söder står träplank och i öst löper en putsad mur. Söder om huset är marknivån lägst, med infart till garaget vilket är insprängt i marken och täckt av gräs. Via en liten stentrappa nås det kalkstensbelagda etaget med blomrabatter längs huset. Ytterligare en trappa i terrasseringsmuren leder till ett plan med gräs och högre växtlighet runtom.

Fastigheten avgränsas ut mot gatan av en mur i naturstensblock med smidesgrind. I öst utgör en putsad mur gräns mot granne och i norr och söder (del lilla del som är kvar) träplank. Trädgården har tre etage, lägst söder om huset, mot gatan där det finns garage/bilparkering. Mellanetaget är stenbelagt och utgör en solig uteplats med utgång från vardagsrum. Stentrappa till det översta planet med planteringar och gräsmatta.

Byggnad

1 ½ plan. Byggår 1950.

Byggnadssätt

UndergrundBerg
GrundmurMurar till berg
GrundGjuten
StommeLättbetong
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadEnkupigt tegel
Utv plåtarbetenGalvaniserat/målat
HängrännorGalvaniserad målad plåt
FönsterKopplade fönster
VentilationSjälvdrag
MurstockMurad skorsten
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

TV- och internetanslutning

Fastigheten är ansluten till fast fibernät. Anslutningen är betald men inte aktiverad.

Balkong/uteplats

Terrass, läge sydost. Stensatt och med utgång från vardagsrum.

Bilplats

Garage om ca 20 m² med plats för 1 bil. Garaget är indraget på gården och därför finns det ytterligare 1-2 platser framför garaget.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 3 865 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 1 419 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:41 617 kr
Uppvärmning21 000 kr
Försäkring3 000 kr
Vatten/avlopp5 875 kr
Renhållning2 250 kr
Hushållsström9 492 kr
 

Energideklaration

Energiklass E, energiprestanda 77 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2018-03-14.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Rättigheter-förmån: Officialservitut Avlopp
Officialservitut Avlopp.
Planbestämmelser: Fornlämning , Detaljplan (2010-02-22).

Vägbeskrivning

Fastigheten är belägen i den norra, lugna delen av Visby medeltida innerstad. Infart från "landet" sker lämpligast genom Norderport.

Övrigt

Tranhusgatan är en av Visbys mest ansedda och exklusiva gator, i den norra delen av Visbys medeltida innerstad. Här finns många borgarhus representerade. Denna fastighet har ursprungligen tillhört en av de största i området men som genom åren bebyggts och styckats upp i mindre enheter. Bostaden uppfördes 1950 som en tvåfamiljsbostad och denna del styckades sista gången 1972 och separerades från stamfastigheten. Fastigheten är väl infogad i den norra grönskande trädgårdsstadsdelen med bostadsbebyggelse för det bättre bemedlade borgerskapet, som etablerade sig i denna stadsdel från framför allt 1800-talets mitt. Stadsbyggnadsmönstret är det vanliga, med bostaden mot gatusidan och trädgården skyddad av byggnaden och mur med grind. Trafiken i området är även sparsam och det är i huvudsak de boende i området som trafikerar gatan vilket, tillsammans med avsaknad av restauranger och andra nöjesinrättningar, gör området och stadsdelen lugn och fridfull.
Närheten till havet är också påtaglig och Strandpromenaden når man på några minuter om man vill följa solens nedgång i havet på första parkett. Botaniska Trädgården och Gotlandsänget är magiska platser mot murfallet och havet och på andra sidan finns den mäktiga ruinen S:t Nikolai, en av Visbys största. Utanför muren finns Nordergravar och Strandgärdet så det finns gott om natur och kultur i närområdet.
Fastigheten är viktig för gaturummets arkitektoniska framtoning med en arkitekturhistoriskt mer intressant delen av byggnaden, samt med en dynamisk trädgårdsmiljö med upplevelsevärden.

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Tranhusgatan 42
Fastighetsbet. Visby Trankoket 17
Område Visby-Innerstad-Centralt
Ort Visby
Kommun Gotland
Byggnadsår 1950
Rum 5 rum
Boarea 148 m²
Biarea 82 m²
Tomtarea 329 m²
Driftkostnad 41 617 kr/år
Pantbrev 3 st om totalt 1 900 000 kr
Utgångspris 7 900 000 kr

Ansvarig mäklare

Leif Bertwig

leif@bertwig.se
070-343 21 00
070-343 21 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter