Budgivning pågår
Trappgatan 17, Visbys finaste läge

Trappgatan 17

Modernt, stilrent och hög klass och finish. Ett världsunikt läge med utsikt över Visbys vackra medeltida innerstad. Från bostad, terrass och balkong. All inredning från 2017-18 med hjälp från G.A.D och känd arkitekt. En representativ bostad utöver det vanliga. Öppen spis, nylagd fiskbensmöstrad ekparkett i alla rum (m golvvärme), klimatanläggning och värmepump mm.
Byggnaden uppförd 1938 i 2 plan, med källare. Boarea ca 160 m² med 4 rum, varav 2 sovrum, biarea ca 57 m² (källare). Tomtarea 124 m².

Planlösning

Rumsbeskrivning på hela bostaden om ca 160 m².
Bostaden är inredd i två hela plan (boarea ca 80 m² i vardera plan) med källare under större delen av bostaden ( biarea 57 m²).
Hela bostaden har 2017-18 genomgått en grundlig och total renovering med det bästa materialvalet och senaste tekniken.

I bottenplanet finns hall/entré med platsbyggda garderober (G.A.D) och källarnedgång. Längre in i hallen finns ektrappa (original) till över plan. Gästtoalett med wc och handfat. Golv och väggar med gotländsk kalksten (från Slite Stenhuggeri). Köket sträcker sig längs Trappgatan och är platsbyggt med inredning från Marbodal och delvis G.A.D, all maskinell utrustning från Gaggenau. Bänkskivor i kalksten och köksö med dubbla vinkylar. Både från kök och hall kommer man in i det stora ljusa vardagsrummet som domineras av de fyra stora glasdörrarna mot terrassen som släpper in massor med ljus ger en fantastisk utsikt. Motsatt är uppmurat en stor öppen spis.

Övre plan nås via den svängda ektrappan (i original) med smidda, läderklädda räcken. Ett stort allrum/TV-rum med ny kamin och TV-vägg med specialtillverkad hylla från G.A.D. och utgång till balkong. TV:n ingår och är ansluten till central ljudanläggning och har 5:1 surround-ljud med inbyggda och dolda högtalare. Om man behöver fler sovrum kan man lätt sätta upp en mellanvägg. I övervåningen finns även ett "master bedroom" med egen utgång till balkongen och i anslutning till detta rum finns en "walk in closet" med platsbyggd inredning i ek från G.A.D. Ett stor badrum med kalkstensgolv och vita kakelklädda väggar. Vägghängt wc, kommod med dubbla handfat och duschörna. Mot Trappgatan finns även ett gäst-, sov- eller arbetsrum med skjutdörr.

Bostadsplanen har nylagda golv i ekparkett, fiskbensmönstrat och med underliggande vattenburen golvvärme. Väggarna är målade i diskreta naturfärger med färg från Farrow & Ball. Blandare från Vola, maskiner från Gaggenau, beslag från Beccman & Berglund, inredningshjälp av G.A.D och arkitekthjälp från Andreas Forsberg är alla tecken på att det inte gjorts några kompomisser och/eller genvägar vid denna grundliga renovering. Hela hemmet kan styras enkelt via en app som hanterar belysning, brandvarnare, larm, lås och ljudanläggning till alla rum. Allt kan anpassas och skräddarsys för individuella önskemål.

Källaren har förutom stora förrådsutrymmen med klädförvaring, garderober och mat/vinkällare även en stor tvättstuga med bästa utrustningen från Miele (tvättmaskin och torktumlare) och Nimo (torkskåp). Tvättbänk i svart composit med tvättho. Kalkstensgolv i tvättstugan (målat betonggolv i övriga utrymmen). Pannrum med ny panna från Nibe (installerad 2017-12-14) till luft/vatten värmepump. Här finns även vattenavhärdare (Callidus) och fläkt/ventilation till ventilationssystemet som är kopplat till klimatanläggning.

Typ

Villa

Storlek

Boarea 160 m². Biarea 57 m². Byggnadsyta ca 92 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 4 rum, varav 2 sovrum.

Tillträde

Kan ske omgående

Tomt

Tomtarea 124 m² (friköpt).

Byggnad

2 plan, med källare. Byggår 1938.

Byggnadssätt

UndergrundBerg
GrundmurBetong
GrundGjuten
StommeTegel
BjälklagGjutet valv bottenvåning, trä övervåning
FasadPuts
TakbeklädnadTegel
Utv plåtarbetenGalvaniserat/målat
HängrännorGalvaniserad målad plåt
Fönster3-glasfönster
VentilationMekanisk frånluft
MurstockMurad skorsten
LarmFinns
VattenKommunalt vatten
AvloppKommunalt avlopp

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Värmepump, luft/vatten + kamin. Anläggning: Nyskick, 2017. Elstammar: Ledningarna utbytta. Huvudsäkring: 16 A.

TV- och internetanslutning

Ansluten till kabelnät.
Fastigheten är ansluten till fast fibernät.
Hela hemmet är anslutet till ett mycket modernt och avancerat "Smart Hem"-system som omfattar allt från belysning, ljudanläggning till lås/larm.

Balkong/uteplats

Terrass om ca 30 m², läge nordväst. Terrassen är helt stenlagd med kalksten från Slite Stenhuggeri och sträcker sig längs hela byggnaden och avgränsas mot klintkanten av en låg stenmur. Från vardagsrummet har man utgång från hela fyra (4) terrassdörrar vilket inte bara ger ett stort ljusinflöde utan även sommartid integrerar terrassen med vardagsrummet. Det är även draget el och v/a så att man med lätthet kan installera en Jacuzzi. Utsikten härifrån är bedårande över takåsarna, Domkyrkan, havet och horisonten.
Insynen är däremot minimal.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 6 271 000 kr (fastställt avseende år 2018) varav byggnadsvärde 2 867 000 kr.
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:50 612 kr
Uppvärmning26 880 kr
Försäkring3 840 kr
Vatten/avlopp7 520 kr
Renhållning2 880 kr
Hushållsström9 492 kr
 
Driftskostnaden är enligt schablon eftersom nuvarande ägare ej bebott fastigheten permanent.

Energideklaration

Energiklass D, energiprestanda 96 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2019-01-28.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Planbestämmelser: Fornlämning , Detaljplan (2010-02-22).

Övrigt

Det är lätt att missbruka orden "unik" och "magisk" men här har man bruk för båda. Det finns bara ett fåtal fastigheter som kan konkurrera med denna vad gäller läge och utsikt. Man har en 10 meter lång kalkstensmur längs med klintkanten som bildar fond mot den storslagna utsikten och det är lätt att man bara blir stående, i förundran hur vackert Visby kan vara, sett lite grann från ovan. En känsla av att befinna sig vid Montmartre infinner sig lätt när man blickar ut över takåsarna och blir man stående tillräckligt länge hinner man följa solens gång ut över havet och ner i horisonten. Visbys exklusivaste läge med utsikt över den medeltida stenstaden i förgrunden den imponerande Domkyrkan Sankta Maria mot norr och havet i bakgrunden. Här kan man uppleva alla skiftningar med fantastiska solnedgångar hela året runt.
Fastigheten har varit bebyggd sedan 1700-talet men 1938 revs ett litet trähus och nuvarande byggnad uppfördes. Modernt och funktionellt i två plan med källare. Ritat av arkitekt Cyrillus Johansson, verksam över hela Sverige. Bostaden renoverades 1988 och senast 2017-18. Den senaste renoveringen har varit utomordentligt grundlig och påkostad med den senaste tekniken och inredningsstilen.
Sammantaget gör allt detta att man kan stämpla ordet "magiskt" över hela fastigheten och att tillfället är "unikt" råder ingen tvekan om.

Byggnadsbeskrivning:
Byggnaden är uppförd i rödtegel med kalkputsad fasad. På taket ligger ett flackt tegeltak av lertegel. Under en del av byggnaden finns en källare. Fasaden är spritputsad och avfärgad i en ljust grå kulör. De spröjsade snickerierna är också gråmålade med släta vita omfattningar. Huvudentrén är placerad något förskjuten åt söder och indragen i fasaden. Byggnaden är inpassad mellan grannfastigheterna och fyller i stort sett hela tomten. Fastighetens gårdsrum avgränsas i sydväst av en vitputsad mur och i nordväst löper en låg putsad mur längs klintkanten. Innanför muren finns en stensatt terrass på ca 30 m².

Historik (fastigheten):
Fastigheten är belägen i det stora kvarteret Vinkeln som är delat i den västra delen som ligger nedanför klintkanten bakom Stora Torget och den östra delen som ligger uppe på klintkanten. Den västra delen bebyggdes redan på medeltiden och har mycket gammal bebyggelse. Denna fastighet, Vinkeln 4, ligger på Klinten, direkt på klintkanten. Klinten bebyggdes fullt ut på 1700-talet, och har låg fram till 1938 ett lågt bulhus. Under tidigt 1900-tal var området bebott av "fattigt folk" och hade låg status. 1928 fick området kommunalt vatten och avlopp och de sanitära förhållandena förbättrades betydligt. Samtidigt stenlades gatorna och gatubelysning lyste upp området. 1938 revs det lilla huset och egendomsmäklare Herman Seigerlund lät bygga, ett för tiden mycket modernt hus i tegel, ritat av arkitekt Cyrillus Johansson. Sedan dess har Trappgatan utgjort en av de mest populära adresserna med sitt centrala och lugna läge och med en hänförande utsikt över staden.
Fastigheten har genomgått två stora renoveringar/ombyggnader, dels 1988 och nu senast 2017-18. Då främst interiören moderniserats. Mot väster har förändring utvändigt skett genom stensättning av terrass/uteplats och balkongen gjorts fribärande med smidesräcke och mindre iögonfallande än tidigare. Mot Trappgatan märks inte några större förändringar sedan det byggdes. Precis som många andra av det tidiga 1900-talets byggnader är det omsorgsfullt inpassat i den äldre stadsbebyggelsen både avseende stomme, volym, fasadmaterial, färgsättning och detaljering. Byggnaden har således både ett arkitekturhistoriskt och ett miljöskapande värde i det kulturhistoriskt mångfacetterade Visby.

Historik (området):
Området var bebyggd redan 1697. Då finns tomterna dokumenterade i Mattias Schilders karta och Vinkeln 4 kallas då för tomt nr 311. På tomten fanns då en stuga med tillhörande kålgård. 1785 genomfördes husklassifikationen i Visby, vilket innebar att man inventerade alla stadens fastigheter och byggnader och beskrev dem i text. Enligt husklassifikationen fanns det ett "trähus med brädtak" på Vinkeln 4. Detta är troligen samma som markerats på kartan från 1697. På 1883 års karta fanns ett bostadshus placerat längst den nordöstra fastighetsgränsen, med gaveln mot Trappgatan. I tomtens sydvästra del fanns en liten uthusbyggnad. Samma hus finns inritat på bygglovsritning från 1928 då vatten och avlopp anslöts till fastigheten.
Kvarteret Vinkeln är beläget i stadens östra del och sträcker sig utmed klintkanten med en hisnande utsikt över havet och Visby. Kvarteret är ovanligt till sin utformning; det är vinkelformat och har därmed både fastigheter uppe på klinten och nedanför. Den aktuella fastigheten; Vinkeln 4, är belägen i den nordöstra delen av kvarteret, uppe på klintkanten utmed Trappgatan.

Bostadsfakta

Bostadstyp Villa
Adress Trappgatan 17
Fastighetsbet. Visby Vinkeln 4
Område Visby-Innerstad-Klinten
Ort Visby
Kommun Gotland
Byggnadsår 1938
Rum 4 rum
Boarea 160 m²
Biarea 57 m²
Tomtarea 124 m²
Driftkostnad 50 612 kr/år
Pantbrev 7 st om totalt 5 000 000 kr
Utgångspris 14 500 000 kr

Ansvarig mäklare

Leif Bertwig

leif@bertwig.se
070-343 21 00
070-343 21 00

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter