Kalkstensgård i Vamlingbo

Vamlingbo Bonsarve 735

Representativt kalkstenshus med anor från 1700-talet i Vamlingbo. Kalkstenshuset har omsorgsfullt och genomgripande renoverats under 2004-2007 till ett modernt boende utan att för den delen göra avkall på känslan och atmosfären i huset. Två stora salar med generös takhöjd och godkända kakelugnar, två moderna badrum, bibliotek, sovrum samt ett lantligt kök. Allt smakfullt gjort med påkostade och exklusiva materialval. Flera lösningar är även konstruerade och ritade av designern Nike Karlsson. Det finns även flera ekonomibyggnader som ramar in gårdsbilden på ett vackert sätt och bakom bebyggelsen sträcker åkern ut sig. En underbar plats att bo och vistas på året runt. Fastigheten är taxerad som en lantbruksenhet.

Areal

Arealuppgifter enligt taxerad areal. Totalt 5 ha, fördelat på åker 4 ha, övrigt 1 ha.

Byggnadssätt

RumsbeskrivningByggnaden började med stor sannolikhet uppföras på 1700-talet och omfattade då delen där köket är placerat. Platsen Bonsarve har dock troligen varit bebodd sedan lång tid tillbaka innan Sverige kristnades. Den andra delen - parstugan - är från 1898 och tillbyggnationen som omfattar hall och trappa gjordes 1927. Nuvarande ägare förvärvade fastigheten 2004 och har med hjälp av Gotländska hantverkare lyckats skapa ett ytterst lyckosamt resultat.

Ingång till huset via en vacker fintrappa av kalksten som uppfördes 2007.

Nedre plan
Hallen är centralt placerad och har ingång till båda salarna och biblioteket. Övre plan nås via trappa upp från hallen. I hallen ligger schackmönstrat golv av granit och marmor. Hallen byggdes till 1927 i en stomme av tegel.

In till vänster om hallen finner du den ena salen som erbjuder en härlig rymd med ljusinsläpp via fyra stora fönster i tre väderstreck. Precis som alla fönster på nedre plan är fönsternischerna djupa med stora fönster. Salen har plats för en sittgrupp och myskänslan förhöjs av att det finns en fungerande kakelugn. Golven är vitmålade furugolv med vattenburen värme och på väggarna sitter en Cole & Son tapet.

Rakt fram från hallen ligger ett bibliotek/kontor som även passar som ett gästrum. Designern Nike Karlsson har låtit platsbygga en bokhylla i vinkel med delvis vitrin. En utsökt möbel som ger karaktär och känsla. I rummet finns även en fungerande kakelugn. På golvet ligger ett vitmålat furugolv med vattenburen golvvärme och det finns ljusinsläpp från fönster.

Till höger om hallen och i anslutning till köket ligger den andra salen. Ett fantastiskt rum, perfekt för middagsbjudningar och tillställningar med familj och vänner. Rummet inrymmer med lätthet ett matsalsbord av modell större och den stora kakelugnen ger karaktär och värme. Golven är ett vitmålat furugolv med vattenburen golvvärme. Innerväggarna är tapetserade.

Köket renoverades 2005 och har en lantlig och familjär känsla med gott om plats. Köket har bra arbetsytor samt goda förvaringsmöjligheter och man har även plats för ett stort matbord. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn, 2 st kylar, frys, diskmaskin, 2 st ugnar, en vacker fläktkåpa med kryddhylla designad av Nike Karlsson och en fungerande kamin som sprider värme. Bänkskivan och fönsterbänkarna är gjorda av Gotländsk kalksten från Burgsvik. Det finns även ett charmigt skafferi som är inrett som ett vinrum med platsbyggd inredning. Närmast skåpinredningen ligger ett Höganäs kakel på golvet och övriga rummet har ett fint furugolv.

Groventré / hall med klinkergolv från Höganäs och platsbyggd bänk ritad av Nike Karlsson. I hallen finns vattenburen golvvärme.

Badrum på nedre plan ligger i anslutning till groventré / hall och det är helrenoverat 2004. Mycket smakfullt med klinkergolv från Höganäs med elburen golvvärme, vitkaklade väggar, dusch, tvättställ, vägghängd WC och paxfläkt.

Övre plan
Trappa från hall upp till övre plan och ett allrum / tv-rum. Plats finns för sittgrupp och tv-möbel. Rummet kan med fördel delas av till ett gästrum eller kontor om så önskas. Fint furugolv med vattenburen golvvärme

Badrummet på övre plan renoverades 2007 och är påkostat och rymligt. Vackert marmorgolv med elburen golvvärme mot väggar med råspont. I badrummet finns WC, dusch med mässingsblandare, stort tvättställ med mässingsblandare och platsbyggd förvaring med marmorskiva, tvättmaskin och torktumlare från Miele. En smart förvaringslösning är en garderob som nås från sovrum och badrum. Fönsterskydden i rummet är designad av Nike Karlsson.

Masterbedroom ligger mot norr och har en härlig karaktär och känsla med rejäl takhöjd och synliga takbjälkar. Sovrummet är i toppskick och det finns även en kamin som sprider värme och förhöjer mysfaktorn. Förvaring i platsbyggd enhet ritad av Nike Karlsson och byggd av Grötlingbo Möbelfabrik. På golvet ett fint furugolv med vattenburen värme. Även här finns likadana fönsterskydd som i badrummet.

Det andra sovrummet har samma karaktär som Maaster bedroom med öppet till nock och synliga bjälkar. Plats för dubbelsäng och extrasängar om så önskas och bra förvaring i garderob. Fönsterkydd av Nike Karlsson.
Från sovrummet når man ett stort vindsutrymme som inte är inrett. Här finns möjligheter att inreda ett extra rum om så önskas.
-
UndergrundSand
GrundBetongplatta
StommeKalksten / Tegel
BjälklagTrä
FasadPuts
TakbeklädnadFalsat plåttak
FönsterEnkelglas med lösa innanfönster
VentilationSjälvdrag
VattenEnskilt vatten
AvloppEnskilt avlopp (äldre avlopp)
TomttypTomtarea 2 000 m². Stor underbar trädgårdstomt med flertalet fruktträd som päron, äpple samt bigaråer och planteringar samt stora öppna gräsytor för både lek och vila. Tomten ramas vackert in av gårdsbilden med kalkstenshus, ladugård och ekonomibyggnader. Inne i trädgården är du helt fri från insyn.

Tomt

Areal 4 ha. Brukningsvärde: Normalt. Dränering: Tillfredsställande/Självdränerad.
Åkermarken är utarrenderad.

Övriga byggnader

Gästhus
Trevligt gästhus om ca 25 kvm. Huset disponerar en öppen yta med plats för säng, soffa och matbord. Rummet har putsade innerväggar, djupa nischer och ett fint trägolv. Det finns även ett enklare trinettkök med kyl.
 
Ladugård
Stor ladugårdsbyggnad i vinkel uppförd runt sekelskiftet i trä och kalksten under eternittak. Gården har ingen djurhållning idag och ytorna i ladugården möjliggör och öppnar för förädling i form av försäljning, boende eller ateljé.
 
Garage
Enklare garage med plats för en bil
 
Förrådsbyggnad
Förrådsbyggnad i trä med plåttak. Här finns utöver förvaringsmöjligheter en vedbod.
 
Flygelbyggnad
Flygelbyggnad uppförd i sten och trä under plåttak. Här finns förråd, matkällare och pannrum med brandskyddskrav. Uppvärmningssystemet är toppmodernt och utgörs av en Wismanpelletspanna med 8 kubik stort pelletsförråd på övervåningen. Kulvert från pannrummet till bostadshuset.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 2 202 000 kr
Typkod 120, Lantbruksenhet, bebyggd.
 
Taxeringsvärde 
Bostad (1948)1 476 000 kr
Tomtmark bostad549 000 kr
Åkermark177 000 kr

 

Energideklaration

Energiklass G, energiprestanda 195 kWh/m² år.
Status: Energideklaration är utförd.
Datum: 2017-08-11.

Övrigt

En idyllisk plats mitt på vackra Storsudret nära hav, kultur och vacker natur. Här bor man representativt och ståtligt i vacker mangårdsbyggnad uppförd i kalksten med anor från 1700-talet. Samtliga renoveringar är grundligt och fackmannamässigt utförda till en standard som gör att du kan vistas och bo här året runt. Huset inrymmer en stor familj och man har även plats för vänner och släkt som kommer på besök. Ekonomibyggnaderna ger möjlighet till egen verksamhet och kreativt skapande.

DRIFTSKOSTNAD
Totalt: 46 653 kr
Fördelas enligt följande:
Pellets: 10 000 kr
Fiber: 3 588 kr
Försäkring: 6 887 kr
Avlopp: 1 178 kr
El: 25 000 kr

Förvärvstillstånd krävs från Länsstyrelsen vid förvärv av lantbruksfastighet belägen i glesbygdsområde.

Bostadsfakta

Bostadstyp Lantbruk
Adress Vamlingbo Bonsarve 735
Fastighetsbet. Vamlingbo Bonsarve 2:3
Område Vamlingbo - Södra Gotland
Ort Burgsvik
Kommun Gotland
Tomtarea 5 ha
Pantbrev 5 st om totalt 2 650 000 kr
Utgångspris 3 995 000 kr

Ansvarig mäklare

Nicklas Ivarsson

nicklas@bertwig.se
0733-660 330
0733-660 330

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter