Budgivning pågår Högsta bud: 895 000 kr | Visa alla
Budgivare 1: 895 000 kr 2019-07-17 16:59
Bulhus i vackert och rogivande läge på stor tomt

Västergarn Ammor 955

I vackra Västergarn i ett rogivande läge, 1,5 km från kyrkan, ligger denna stora fastighet med stor potential och flera utvecklingsmöjligheter. Fastigheten är bebyggd med ett panelat bulhus, förråd och torrdass, allt inbäddat i grönska. Fastigheten har varit obebodd under en längre tid, troligtvis cirka 50 år, och en restaurering är påbörjad av nuvarande ägare. Bulhuset har en väldigt enkel standard, det finns exempelvis inget standardkök i huset. Istället är en varsam renovering påbörjad och i köksdelen finns en restaurerad vedspis. El är indraget i huset men inte vatten. Det är trägolv i alla rum och i salen finns en Bergs-kakelugn i vitt och rosa.

Tomten mäter över 9 000 kvm och kan ge möjligheter för en ny ägare att bygga nytt och kanske stycka av fastigheten. Närmast bebyggelsen finns öppna ytor för parkering och utemöbler medan resten av tomten är vildvuxen. Västergarn är en levande socken året runt och här finns verkligen något för hela familjen. Flera stränder, vacker natur, tennis, golf, restauranger och fiske är exempel på aktiviteter som finns inom räckhåll. Det finns även gott om lokala hantverkare med sommaröppna butiker. Det finns bra kollektivtrafik med buss och en utbyggnad av gång- och cykelvägen från Västergarn och vidare till Klintehamn är påbörjad.

Planlösning

Allmän beskrivning: Huset är uppfört i den södra delen av fastigheten närmast vägen och har entré på den norra långsidan.

Från groventrén kommer man in till ett sällskapsrum som kan bli ett trevligt lantkök med matplats. I rummet finns en vedspis (ej provtryckt eller kontrollerad) och man har trevligt ljusinsläpp från fönster i två väderstreck. Vidare till salen som som blir den naturliga samlingsplatsen. Ett vackert rum med eldstad (ej provtryckt eller kontrollerad), brädgolv och fina fönster åt väster och söder. Det finns ännu ett rum med fönster åt söder och öster som med sin storlek är väl lämpat som sovrum. Husets oinredda vind når man från en trappa i hallen och den har två fönster och ett golv med gamla rötskador.

Vad är ett Bulhus?
Bulhus eller skiftesverkshus som det även heter är den traditionella trähuskonstruktionen på Gotland. Tekniken härstammar från vikingatiden och fanns här på Gotland redan på medeltiden. Bulhusen är uppbyggda av ett ramverk bestående av syllar, hörnstockar och väggband. I hörnstockarna är liggande plankor och bulor infällda. På väggbanden vilar sedan takstolarna. Bulhus har en elastisk stomme som tål förändringar och tanken var att dessa skulle fungera som en byggsats, som lätt går att demontera och flytta från en plats till en annan.

Typ

Bulhus

Storlek

Boarea 45 m². Areauppgifter enligt uppskattad mätning. Taxerad area saknas.

Tomt

Stor tomt som uppgår till 9 200 kvm. Större delen av tomten är uppvuxen med träd, buskar och sly. En infart finns och öppna ytor för parkering, trädgårdsbord mm. Tomtens stora yta kan eventuellt öppna för möjligheten att stycka fastigheten även om detta inte är något som kan garanteras.

Byggnad

Bulhus. Byggår 1700-tal.

Byggnadssätt

GrundGråstensgrund med kryputrymme
StommeTrä
BjälklagTrä
FasadTrä
TakbeklädnadPlåt
FönsterEnkelglas
VentilationSjälvdrag
VattenEnskilt vatten
AvloppAvlopp saknas
ÖvrigtBulhuset är flyttat till nuvarande fastighet vid 1800-talets mitt. Enligt en tidigare ägare stod det som en flygelbyggnad på en annan fastighet i Västergarn där det ska ha tjänstgjort som Västergarns första affär.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Saknas. El är indraget i huset..

Övriga byggnader

Mycket enkel förrådsbyggnad på cirka 35 kvm.
Enklare torrdassbyggnad.

Ekonomi

Taxeringsvärde: 416 000 kr (fastställt avseende år 2019)
Typkod 213, Småhusenhet, byggnadsvärde under 50 000 kr.
Total driftkostnad / år och fördelas enligt följande:8 200 kr
Försäkring1 000 kr
Hushållsström7 200 kr
 

Energideklaration

Status: Energideklaration behövs ej.

Servitut, planbestämmelser, gemensamhetsanläggningar m m

Gemensamhetsanläggning: Samfällighet: Gotland Västergarn FS:15, Samfällighet: Gotland Västergarn FS:16, Samfällighet: Gotland Västergarn S:10, Samfällighet: Gotland Västergarn S:5, Samfällighet: Gotland Västergarn S:6, Samfällighet: Gotland Västergarn S:8, Samfällighet: Gotland Västergarn S:9
Skattetal: Mantal 1/172.

Vägbeskrivning

I Västergarn samhälle sväng av mot Sanda/Västergarn kyrka och Hembygdsgård. Följ vägen från kyrkan ca 1,5 km och fastigheten ligger sedan på vänster sida.

Övrigt

Västergarn är en strandsocken 26 km söder om Visby. Det fina västläget vid havet erbjuder många möjligheter. Här finns småbåtshamn, bad- och lekplats. Kronholmens fina golfbana finns i närheten.
Här finner Du också Paviken som är en före detta havsvik som till följd av landhöjningen blivit en grund sjö. Idag är det en av Gotlands bästa fågelsjöar. Många olika fågelarter häckar regelbundet i sjön och dess omgivningar.

Man är som ägare till denna fastighet delägare i Wadets samfällighetsförening. Samfälligheterna har haft en stor betydelse historiskt sett. Av gammal hävd fick samfällighetsägarna nyttja naturens resurser som fiske och jakt samt vid grus, lera och släke från samfällighetens mark. Föreningens syfte är att värna och vårda samfälligheterna, speciellt för att bevara och utveckla möjligheterna för de närboende att ägna sig åt fiske och friluftsliv. Som medlem i Wadets samfällighetsförening har man rätt att fiska till husbehov utan att lösa fiskekort.

Visningar

Mån 22 Juli kl 16:00-16:30 Boka här Boka på hemsidan eller ring 0498-217920 alt nicklas@bertwig.se

Bostadsfakta

Bostadstyp Fritidshus
Adress Västergarn Ammor 955
Fastighetsbet. Västergarn Ammor 1:22
Ort Gotlands tofta
Kommun Gotland
Rum 3 rum och kök
Boarea 45 m²
Tomtarea 9 200 m²
Driftkostnad 8 200 kr/år
Pantbrev 2 st om totalt 475 000 kr
Utgångspris 895 000 kr

Ansvarig mäklare

Nicklas Ivarsson

nicklas@bertwig.se
0733-660 330
0733-660 330

Intresseanmälan

* Obligatoriska fält
HitCounter