Till salu Sälja Köpa Våra tjänster Om oss Kontakt

Ryssvägen 12

Bungenäs

Bungenäs - en ny, annorlunda värld

Exklusivt designhus med enastående läge, längst ut på Bungenäs. Huset smälter väl in i det karga landskapet och material är valda med stor precision. Prisbelönta Skälsö Arkitekter har låtit betong, gotländsk kalksten och gotländskt kärnvirke vara framträdande material och husets stora fönsterpartier gör det unika landskapet och havet ständigt närvarande. Helgjuten pool i grå betong och stensatt altan med utsikt över havet och horisonten. Den slutna innergården runt poolen och flera uteplatser gör det möjligt att njuta av sol från tidig morgon till sen kväll.

Invändigt andas huset exklusivitet med slipade betonggolv utan skarvar eller trösklar och med vattenburen golvvärme. Stort vardagsrum med underbar öppen spis och ett exklusivt platsbyggt kök med stor matplats. Huset inrymmer även ett stort sovrum samt med tillgång till toalett och duschrum. Glaspartier med stora glasdörrar längs hela havssidan och, likväl, mot innergården.

Bungenäs är cirka 165 hektar stort, och har tidigare varit ett militärt område. Nu finns det flertalet spektakulära byggnader och bostäder. Hela området är stängt och förbjudet för obehörig biltrafik. I stället får man ta sig fram genom en härligt promenad eller med cykel. På Bungenäs finns även restaurang och café. En av grundtankarna kring området är att minimera biltrafiken och släppa fram den tidlösa naturen.

Typ
Fritidshus
Adress
Ryssvägen 12
Fast.beteckning
Bunge Biskops 1:78
Område
Bungenäs
Ort
Fårösund
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
3 rok, varav 1–1 sovrum
Boarea
100 kvm
Tomtarea
769 kvm
Utgångspris
9 500 000 kr
Välkommen på visning
Kontakta mäklaren för visning.
Ansvarig mäklare Leif Bertwig
070-343 21 00
leif@bertwig.se
Leif Bertwig

Planlösning

Beskrivning huvudbyggnad.

Uppfört i ett plan, färdigställt 2019. Byggt på gjuten platta, trästomme och de delar som inte består av de stora fönsterpartierna på de båda långsidorna är klädda med gotländsk lärk.
Arkitekt: Skälsö Arkitekter (Erik Gardell/Sofia Nyman) och uppfört av Skälsö Bygg AB.
Arkitetkuren känns väl genomtänkt med stora ljusinsläpp och raka siktlinjer, såväl invändigt som utvändigt.

Från innergården kommer man in i en liten hall/entré med garderobsvägg och till vänster har man en liten passage in till gästtoalett. I gången finns både garderober/linneskåp och en teknikavdelning (med v/v-beredare, golvvärmeaggregat, fiber och el-central) som avdelas med skjutdörrar.
Gästtoaletten har vägghängt wc, litet handfat i porslin och högt fönster mot innergården. Här finns också tvättmaskin och torktumlare. Golvbeläggning: Grå mosaik som även går upp på halva väggen. Övre väggparti är gråmålat.
Till höger från entrén kommer man in i köksavdelningen som inrymmer kök kombinerat med matsal som ligger mitt i huset med fönster åt båda håll. Skåpinredningen är i slät gråbetsad ek från Picky Living, Stockholm. Köksbänk i kalksten från Slite Stenhuggeri med infälld keramikhäll (SMEG, induktion och fläkt Thermex), ugn (SMEG) och diskho. Diskmaskin Miele (Jubilee SC). Kalkstenslist 35 cm hög längs hela bänken. Övrig träinredning är från gotländska Ammor Snickeri.
Väggparti mot vardagsrummet har mot köket inbyggd kyl/frys och skafferi/vitrin. Murstock med öppen spis med glasluckor åt båda håll (mot både matsal och vardagsrum). Öppning till vardagsrummet finns från båda sidor och på andra sidan finns inbyggt ”TV-skåp”. Längs sjösidan finns ett stort sovrum med dubbla garderober på var sida om sängen. Helfönster mot havet garanterar havsutsikt (som även kan döljas med specialsydda linnegardiner (med mörkläggning) och i den bakre delen finns det stora exklusiva badrummet med grått mosaikgolv och grått väggkakel. Duschplats, vägghängt wc, tvättställ med kalkstensbänk och infälld porslinsho.
Slipade betonggolv i alla rum (utom våtutrymmen), platsbyggd skåpinredning, gråmålade väggar (med Lady Minerals) och trätak (med spotlightskenor). Glasdörrar mot havet i alla utrymmen på havssidan.

Harmonisk och fridfull arkitektur, både in- och utvändigt och med diskreta färgval och en fin kombination med betong, kalksten, trä och glas gör detta till en förnämlig plats.

Bostaden är anpassad för två vuxna boende med bra plats för gäster i separat byggnad.

Byggnad

Byggnadstyp
1 plan
Byggnadsår
2019
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
3-glasfönster isoler
Bjälklag
Trä
Grundmur
Betong
Tak
Gummiduk
Grund
Platta på mark
Uppvärmning
Vattenburen golvvärme + öppen spis
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Ventilation
Mekanisk frånluft
Övrigt
Yttertak består av svetsad gummiduk (Derbigum) med plåtskoning vid ytterkanter.

Tomten

Beskrivning av tomten.
Fastigheten ligger längst ut på Bungenäs (ca 1,5 km från grinden till området). Den är belägen i ett kargt område med öppen natur och fri utsikt ner mot havet.
Omges av gamla strandvallar i klappersten.
Det finns bara en närliggande granne.
På båda fastigheterna finns skyddande plank uppförda (drygt 2 meter högt och som följer den svaga marksluttningen) som avskiljer på ett trevligt och diskret sätt. Ingen annan bebyggelse kan komma i fråga i siktlinjen mot havet.
Bebyggelsen är uppförd runt innergården där poolen är belägen.
Poolen är gjuten i grå betong (4x7 meter) och som uppvärms med hjälp av luftvärmepump (står bakom lilla huset) . Pool aggregat finns i teknikhuset, med helautomatisk styrning med klorpåfyllnad m.m Fjärrstyrs och kontrolleras via app i telefonen och via nätet i huset.

Huvudbyggnaden är placerad mot havet och har stora fönsterpartier med glasdörrar och fönster åt båda håll. Innergården har en väl avvägd beläggning av kalkstensflis, betong-plattor/gångar trätrall och naturgrus. I den bakre delen finns ett gästhus och mellan detta ligger ett teknikhus med förrådsdel. Runt huvudbyggnaden löper, under utskjutande tak, en stensatt (med kalksten från Slite Stenhuggeri) platta som utökats mot havet vid köksutgången till en rejäl uteplats.
Innergården avdelas med betongmurar, runt 1,2 m höga och mellan bebyggelsen finns även en pergola som skyddar mot solljus.
Planteringslådor i corten finns.

TV- och internetanslutning

TV: Fastigheten ansluten till fast fibernät. Bredband: Fastigheten ansluten till fast fibernät.

Driftskostnader

Uppvärmning
12 000 kr/år
Hushållsel
5 000 kr/år
Renhållning
588 kr/år
Försäkring
4 445 kr/år
Summa
22 033 kr/år

Energideklaration

Status
Ej utförd

Övriga byggnader

Gästhus:
Ett Attefallshus med en byggnadsarea på 25 kvm.
Det är byggt på gjuten platta, i trä och klädd med träpanel i gotländsk lärk, under tak med gummiduk (samma som huvudbyggnad). Huset är högt, 4,10 m och halva delen är ett allrum på 10 kvm med stora fönster mot innergården och gotländskt trägolv och med pentrydel (kalkstensbänk med infälld kokplatta i keramik, diskho och kyl). En halvtrappa upp finns ett sovloft på 6 kvm och en halvtrappa ner (under sovloftet) finns ett litet sovrum med platsbyggd våningssäng och ett badrum med vägghängt wc, handfat i vitt porslin och duschplats. Gråa mosaikplattor på både golv och väggar.
Mekanisk ventilation.

Teknikhus byggt på gjuten platta, med träpanel och under tak med gummiduk (samma som huvudbyggnad). Ett teknikrum med pool-anläggning, el-central mm. Ett separat förråd. Byggnaden har inga fönster. Byggnadsarea: 13 kvm.

Ekonomi

Taxeringsvärde
2 100 000 kr (fastställt avseende år 2019)
Taxeringsår
2019
Värdeår
2018
Byggnadsvärde
1 647 000 kr
Markvärde
453 000 kr
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Totalt 2 st pantbrev om 2 600 000 kr.

Inskrivningar / Planbestämmelser

Planbestämmelser
Detaljplan 212-04-23 09-P-219 (Ändring Av Detaljplan 2013-02-06 09-P-229)
Rättigheter förmån
Förmån: Officialservitut Utfart, 09-BUN-707.1
Förmån: Officialservitut Utfart, 09-BUN-707.17

Om området

Bungenäs är en 165 hektar stor halvö strax söder om Fårösunds samhälle på norra Gotland som under lång tid var militärt område och avstängd för allmänheten. Numera är halvön tillgänglig för besökare.

Under Bungenäs storhetstid fanns här Gotlands största kalkbrott med upp emot 200 anställda. När kalkbrytningen lades ner 1963 tog militären området i besittning som övningsområde för KA 3.

Kvar från dessa två eror finns nu ett landskap med stora ärr och spår av mänsklig påverkan: djupa kalkbrott, ett hundratal övertäckta bunkrar, bergrum, granatkratrar, halvt raserade utlastningsbryggor, utplanade strandlinjer och ett antal byggnader från de olika epokerna.

Man kan vandra eller cykla runt och titta på de byggnader som finns kvar: den gamla Konsumaffären, förvaltarvillan med sina rester av storskalig odling ihopväxt med en militär hinderbana, arbetarmatsalen, de höga ugnarna och rester av de gamla utlastningsbryggorna. Men framför allt bjuder Bungenäs på en naturupplevelse med sina vattenfyllda kalkbrott och vyn mot havet.
Området har två restauranger, butik med hembakt bröd och delikatesser samt ell café. Allt öppet under sommaren.

Närservice

Fårösunds samhälle erbjuder den mesta service som behövs, 3,5 km norr om grinden till Bungenäs,

Parkering

Området är tänkt vara helt bilfritt med det är tillåtet med transporter till och från sitt hus. När man är klar med detta parkerar man sitt fordon utanför grindarna.

Övrigt

Redan när man parkerar bilen märker man att det här inte är ett vanligt turistmål. På Bungenäs, är obehörig biltrafik förbjuden. I stället får man ta sig fram till fots eller på en av de många militärcyklar som står parkerade. Det kan hända att man helt plötsligt möter en skock med lamm som kan övervakas av stora svävande rovfåglar ovan i himlavalvet.

De smala vägarna (ibland inte mer än stigar) ringlar genom tät skog, sen öppnar sig landskapet och havet syns åt alla håll. Och så plötsligt kommer man till en plats som inte liknar någon annan. Här finns bara ljuset, havet, den raka horisonten och en omättlig tystnad och stillhet. Inbjuder till andlighet och kontemplation.

Tillträde

sommar 2020 eller enl ö k
Välkommen på visning
Kontakta mäklaren för visning.
Ansvarig mäklare Leif Bertwig
070-343 21 00
leif@bertwig.se
Leif Bertwig

Intresseanmälan

Fönster öppet mot havet Ryssvägen 12
Fönster öppet mot havet
Utsikt mot horisonten i söder Ryssvägen 12
Utsikt mot horisonten i söder
Väl inbäddad bebyggelse anpassad till naturen Ryssvägen 12
Väl inbäddad bebyggelse anpassad till naturen
Nära hav, strand och horisont Ryssvägen 12
Nära hav, strand och horisont
Innergården Ryssvägen 12
Innergården
Poolområde Ryssvägen 12
Poolområde
Gästhuset Ryssvägen 12
Gästhuset
Havet alltid närvarande Ryssvägen 12
Havet alltid närvarande
Längst ut på Bungenäs Ryssvägen 12
Längst ut på Bungenäs
Modernt formspråk anpassat till naturen Ryssvägen 12
Modernt formspråk anpassat till naturen
Innergård med pool och gästhus Ryssvägen 12
Innergård med pool och gästhus
Bungenäs, Ryssvägen 12 Ryssvägen 12
Bungenäs, Ryssvägen 12
Modernt formspråk  Ryssvägen 12
Modernt formspråk
 Ryssvägen 12
Terrass mot havet Ryssvägen 12
Terrass mot havet
Stora fönsterpartier släpper in havet och horisonten Ryssvägen 12
Stora fönsterpartier släpper in havet och horisonten
 Ryssvägen 12
Välbehövlig skugga varma och soliga dagar Ryssvägen 12
Välbehövlig skugga varma och soliga dagar
Vy från ovan Ryssvägen 12
Vy från ovan
Kök, matsal och öppen spis Ryssvägen 12
Kök, matsal och öppen spis
Utsikten är bedårande från alla rum Ryssvägen 12
Utsikten är bedårande från alla rum
Kök Ryssvägen 12
Kök
Kök Ryssvägen 12
Kök
Även spisen har havsutsikt Ryssvägen 12
Även spisen har havsutsikt
Vardagsrum för samvaro Ryssvägen 12
Vardagsrum för samvaro
Tillgång till öppen spis även i vardagsrummet Ryssvägen 12
Tillgång till öppen spis även i vardagsrummet
Glaspartier både mot söder och norr gör rummet större Ryssvägen 12
Glaspartier både mot söder och norr gör rummet större
Sovrum Ryssvägen 12
Sovrum
Vy från sovrum Ryssvägen 12
Vy från sovrum
Utsikt från sängen Ryssvägen 12
Utsikt från sängen
Badrum i anslutning till sovrum Ryssvägen 12
Badrum i anslutning till sovrum
Badrum i anslutning till sovrum med toalett och dusch Ryssvägen 12
Badrum i anslutning till sovrum med toalett och dusch
Badrum i anslutning till sovrum Ryssvägen 12
Badrum i anslutning till sovrum
Entrén med gästtoalett Ryssvägen 12
Entrén med gästtoalett
Gästtoalett Ryssvägen 12
Gästtoalett
Gästtoalett Ryssvägen 12
Gästtoalett
Utsikt från sovrum Ryssvägen 12
Utsikt från sovrum
Gästhuset Ryssvägen 12
Gästhuset
Gästhuset Ryssvägen 12
Gästhuset
Gästhuset Ryssvägen 12
Gästhuset
Gästhuset, med sovloft Ryssvägen 12
Gästhuset, med sovloft
Gästhuset, sovrum med våningssäng Ryssvägen 12
Gästhuset, sovrum med våningssäng
Gästhuset, badrum med toalett Ryssvägen 12
Gästhuset, badrum med toalett
Gästhuset, badrum med dusch Ryssvägen 12
Gästhuset, badrum med dusch
 Ryssvägen 12
 Ryssvägen 12
 Ryssvägen 12
Avskärmat mot insyn Ryssvägen 12
Avskärmat mot insyn
 Ryssvägen 12
 Ryssvägen 12
 Ryssvägen 12
Från ovan med havet som närmaste granne Ryssvägen 12
Från ovan med havet som närmaste granne
Fastighetskarta Ryssvägen 12
Fastighetskarta
Fastighetskarta översikt Ryssvägen 12
Fastighetskarta översikt
Bilder Planlösning Intresseanmälan Karta