Till salu Sälja Köpa Våra tjänster Om oss Kontakt

Ryska Gränd 22

Visby - Centralt - Innerstan

Johan Målares Hus - Visby

Ett hus med lång historia och med framtiden för sig. Johan Målares hus har många möjligheter: Eget boende, värdshus, uthyrning och/eller konferenser. Medeltida kryssvalv och nutida modern bostad i en unik kombination med domkyrkan S:ta Maria som närmaste granne, mitt i världsarvsstaden Visby. En av kronjuvelerna i Visbys medeltida bebyggelse. Kök med hög standard, matsal under kryssvalven, samlingsrum och 6 sovrum med totalt 12 bäddar.

Vänligen kontakta ansvariga mäklare för att boka in din personliga visning!

Typ
Friliggande villa
Adress
Ryska Gränd 22
Fast.beteckning
Visby S:ta Maria 37
Område
Visby - Centralt - Innerstan
Ort
Visby
Upplåtelseform
Friköpt
Antal rum
8 rok
Boarea/biarea
115/76 kvm
Tomtarea
198 kvm
Utgångspris
19 500 000 kr
Välkommen på visning
Kontakta mäklaren för visning.
Ansvarig mäklare Leif Bertwig
070-343 21 00
leif@bertwig.se
Leif Bertwig
Extra kontaktperson Hjalmar Bertwig
Fastighetsmäklare
0722-11 33 00
hjalmar@bertwig.se
Hjalmar Bertwig

Planlösning

I Johan Målares Hus finns sex unika dubbelrum i två plan. Samtliga har utsikt över den grönskande trädgården, de klassiska takåsarna och Visby domkyrka. De sköna sängarna kommer från Hästens, de vackra möblerna är från 1600 och 1700-talen eller nytillverkade i gammal stil. De nästan svarta badrummen är dovt belysta för att förstärka känslan av den mystik som omger huset. Till rummen finns en gemensam lounge med balkong som vetter mot domkyrkan.

Planlösning hela byggnaden (två sammanbyggda medeltidshus):
Den lägre delen mot väst har i gatuplan ett stort rum (44 m²) med entré via den västra gaveln. Rummet har stengolv oputsade stenväggar samt två kryssvalv. Tornhuset mot öst har markplan en tunnvälvd f d källare (32 m²) som inretts till ett exklusivt kök med gasolspis, fläkt (kolfilter), två diskhoar, diskmaskin, kyl/frys (halv), kylbänk och köksö. Stengolv (med golvvärme) och oputsade väggar. Litet förråd och toalett med wc och handfat. Entré via glasdörr från innergården. De båda rummen i gatuplan har ingen inre förbindelse.
Utrymmena i gatuplan är upptagna som biarea.
Bostaden når man via yttre trappa från innergården, på den östra gaveln.
I bostadsplanet finns en inre hall/trapphus. Ett vardagsrum (gemensam lounge) med ett enklare pentry (diskho och kyl), städskåp och ett badrum med wc, handfat, dusch och tvättmaskin. Vardagsrummet/loungen har utgång till en långsmal svalgång (balkong) med förnämligt utsikt mot Domkyrkan S:ta Maria.
Från vardagsrummet/loungen har man tillgång till en "sovavdelning" en halvtrappa ner (i den västra, lägre delen). Hall, klädkammare/linneförråd och tre sovrum varav det större har utgång till liten balkong på den västra gaveln. Nyare trägolv i alla rum.
Plan 2 i bostaden är endast inrett i det östra tornhuset. Här finns hall, badrum med wc, handfat och dusch. Tre sovrum varav ett har ett enklare pentry med diskbänk och kyl.
Sammanlagt finns i bostaden 6 sovrum och 12 bäddar.

Byggnad

Byggnadstyp
2 ½ plan
Byggnadsår
1200
Fasad
Puts
Stomme
Kalksten
Fönster
Kopplade fönster
Bjälklag
Tunnvalv/trä
Grundmur
Murar till berg
Tak
Enkupigt tegel
Grund
Murar till berg
Uppvärmning
Värmepump, luft/luft + direktel
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten, kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Renovering
2000

Tomten

Tomtarea 198 m² (friköpt).
Fastigheten har inga andra byggnader utöver den medeltida bebyggelsen och huset upptar större delen av tomtens yta, med undantag av en smal markremsa längs tornhusets södra och östra sida. Gården är kalkstensbelagd och försedd med en kalkstenstrappa, vilken förbinder två olika marknivåer. Mot norr och söder avgränsas fastigheten av kalkstensmurar, mot öster finns ett träplank mot S:ta Maria 35. Söder om byggnaden ut mot Ryska gränd finns en bred brädport, på den norra sidan mot domkyrkans mark finns en smalare brädport med utgång mot "Kyrktrappan".
Det finns tre ingångar till byggnaden: En från Ryska Gränd, västra gaveln, ingång till medeltida kryssvalven. En från södra långsidan (på innergården) till köket i det medeltida tunnvalvet och till sist en från östra gaveln, via utvändig trappa till bostaden i de två övre planen.
Denna fastighet, S:ta Maria 37, är belägen i ett av Visbys största kvarter. Det är långsmalt och sträcker sig från Norderport i norr till Övre Finngränd i söder. Kvarteret domineras av Visby Domkyrka; S:ta Maria, vilket ligger närmast granne, norrut, mot Johan Målares Hus. S:ta Maria 37 är en av kvarterets mindre fastigheter. Den är belägen i den sydligaste delen av kvarteret, nedanför klintkanten och gränsande till Ryska gränd i väster samt till domkyrkans mark i norr. Två sammanbyggda medeltida stenhus från 1200-talet kvarstår på fastigheten, ett envåningshus i öster och ett tornhus i väster. Byggnaden kallas allmänt för Johan Målares hus efter målaren Johan Barthsch, som ägde fastigheten under 1600-talet. Fastigheten fick troligen dagens tomtutbredning under 1800-talets första hälft. Under 1900-talets början nyttjades byggnaden av den etablerade kakelugnsmakaren Cedergren, vars verksamhet bedrevs på S:ta Maria 35 och 36. Fastigheten var sedan från 1940-talet i Gotlands Fornvänners ägor, som sålde den vidare vid 1900-talets slut. Idag används byggnaden till bostad, rumsuthyrning, event/utställningslokal/restaurang.
Den mycket väl bevarad medeltida bebyggelsen utgör ett värdefullt inslag intill S:ta Maria domkyrka. Fastigheten har ett betydande kulturhistoriskt och miljöskapande värde i den sammansatta stadsbilden.

TV- och internetanslutning

Bredband: Fastigheten är ansluten till fast fibernät..

Driftskostnader

Uppvärmning
19 320 kr/år
Hushållsel
9 492 kr/år
Vatten/avlopp
5 405 kr/år
Renhållning
2 070 kr/år
Försäkring
2 760 kr/år
Underhåll
13 685 kr/år
Summa
52 732 kr/år
(fastighetsavgift/skatt på 8 049 kr tillkommer)

Energideklaration

Status
Utförd (2018-03-19)
Energiförbrukning
165 kWh/m2/år (ATEMP)
Energiklass
G

Övriga byggnader

I anslutning till köksentrén (från innergården) finns en enklare byggnad/sopbod. Här finns även kompressorn till värmepumpen.

Ekonomi

Taxeringsvärde
2 831 000 kr (fastställt avseende år 2015)
Taxeringsår
2015
Värdeår
1960
Byggnadsvärde
1 147 000 kr
Markvärde
1 684 000 kr
Skatt/avgift
8 049 kr
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Totalt 3 st pantbrev om 7 500 000 kr.

Inskrivningar / Planbestämmelser

Inskrivna servitut och övriga gravationer
Byggnadsminne 1966-05-11
Planbestämmelser
Detaljplan; Visby Innerstad 2010-02-22 (09-P-186)

Övrigt

Johan Målares hus är ett av Gotlands (och Sveriges) märkvärdigaste hus med sin välbevarade medeltida känsla och karaktär som förstärks av de synliga kryss- och tunnvalven i markplan. Byggnaden utgörs av två sammanbyggda stenhus, sannolikt uppförda under 1200-talet. De två byggnaderna förenades till en byggnad vid början av 1700-talet.

Byggnaden har sannolikt förändrats många gånger under århundradena. Den ombyggnad och renovering som till största del kommit att prägla byggnaden genomfördes vid mitten av 1900-talet, då flera fönsteröppningar igensattes och den invändiga planlösningen ändrades och försågs med nya ytmaterial. Syftet var att exteriört ge byggnaden ett mera ursprungligt utseende.
Ytterligare ombyggnader och förbättringar har skett från 2000-talets början, fram till idag.
Vid senaste renoveringen har mycket kraft och energi lagts på att lyfta fram huset särart och historia och där äggtempera, linolja och lutade och såpade golv förstärker den känslan.

Nuvarande ägare har bedrivit Wärdshus och beskriver verksamheten:

"MAGNIFIKT OCH MYSTISKT.
Mitt i världsarvsstaden Visby ligger det anrika värdshuset Johan Målares Hus med sex dubbelrum. Johan Målares Hus med anor från 1200-talet är en enastående konferensmiljö för exklusiva möten och styrelsesammanträden, men också utmärkt för privata vistelser, bröllop och högtider. Oavsett vad du och dina gäster vill göra skapar vi ett program som passar dina önskemål. Det kan vara allt från matlagning med professionella kockar och vinprovningar med sommelierer till lantliga utflykter, guidade innerstadsturer och kulturella evenemang."

Byggnaden har i och med sitt medeltida ursprung med väsentliga delar bevarade från 1200-talet ett betydande byggnadshistoriskt och kulturhistoriskt värde. Den utgör ett omistligt inslag i miljön kring S:ta Maria domkyrka och har ett stort miljö- och rumsskapande värde.


Välkommen på visning
Kontakta mäklaren för visning.
Ansvarig mäklare Leif Bertwig
070-343 21 00
leif@bertwig.se
Leif Bertwig
Extra kontaktperson Hjalmar Bertwig
Fastighetsmäklare
0722-11 33 00
hjalmar@bertwig.se
Hjalmar Bertwig

Intresseanmälan

 Ryska Gränd 22
Johan Målares Hus i Visby. Ett av Sveriges äldsta hus Ryska Gränd 22
Johan Målares Hus i Visby. Ett av Sveriges äldsta hus
Magnifik vy från balkongen Ryska Gränd 22
Magnifik vy från balkongen
Vy från Domkyrkan Ryska Gränd 22
Vy från Domkyrkan
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
Förnämligt läge intill vackra S:ta Maria, domkyrkan Ryska Gränd 22
Förnämligt läge intill vackra S:ta Maria, domkyrkan
Johan Målare Hus, ett av Visbys märkvärdigaste hus, med lång och rik historia Ryska Gränd 22
Johan Målare Hus, ett av Visbys märkvärdigaste hus, med lång och rik historia
Vy från Kyrkberget Ryska Gränd 22
Vy från Kyrkberget
Kyrktrappan t vänster, Ryska Gränd t höger Ryska Gränd 22
Kyrktrappan t vänster, Ryska Gränd t höger
Johan Målares Hus i solnedgång i slutet av en fin sommardag Ryska Gränd 22
Johan Målares Hus i solnedgång i slutet av en fin sommardag
Så här har det sett ut när solen gått ner i 800 år Ryska Gränd 22
Så här har det sett ut när solen gått ner i 800 år
Kyrktrappan Ryska Gränd 22
Kyrktrappan
Medeltid och nutid flyter ihop Ryska Gränd 22
Medeltid och nutid flyter ihop
Närmaste granne, mot norr är domkyrkan S:ta Maria Ryska Gränd 22
Närmaste granne, mot norr är domkyrkan S:ta Maria
Västra gaveln Ryska Gränd 22
Västra gaveln
Innergården, entré från Ryska Gränd Ryska Gränd 22
Innergården, entré från Ryska Gränd
Dörr till nedre kök Ryska Gränd 22
Dörr till nedre kök
Det exklusiva köket i gatuplan Ryska Gränd 22
Det exklusiva köket i gatuplan
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
Kökets mittpunkt är gasolspisen med stekbord Ryska Gränd 22
Kökets mittpunkt är gasolspisen med stekbord
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
Köksön mitt i köket under medeltida tunnvalv Ryska Gränd 22
Köksön mitt i köket under medeltida tunnvalv
EN av två diskhoar i köket Ryska Gränd 22
EN av två diskhoar i köket
Matplats finns även i köket, för upp till 10 personer Ryska Gränd 22
Matplats finns även i köket, för upp till 10 personer
Entrén till köket Ryska Gränd 22
Entrén till köket
Stengolv i köket med värmeslingor Ryska Gränd 22
Stengolv i köket med värmeslingor
Matplatsen i köket Ryska Gränd 22
Matplatsen i köket
Innerdörren till köket tätas effektivt med äkta lammull Ryska Gränd 22
Innerdörren till köket tätas effektivt med äkta lammull
Trappan, från gården, upp till
Trappan, från gården, upp till "bostadsavdelningen"
 Ryska Gränd 22
Vy från Ryska Gränd Ryska Gränd 22
Vy från Ryska Gränd
Toalett med wc och handfat i anslutning till köket Ryska Gränd 22
Toalett med wc och handfat i anslutning till köket
Toalett med wc och handfat i anslutning till köket Ryska Gränd 22
Toalett med wc och handfat i anslutning till köket
Ingång från västra gaveln, till kryssvalven Ryska Gränd 22
Ingång från västra gaveln, till kryssvalven
Huset centrala samlingspunkt, de båda medeltida kryssvalven har plats för 20-30 gäster Ryska Gränd 22
Huset centrala samlingspunkt, de båda medeltida kryssvalven har plats för 20-30 gäster
Huset centrala samlingspunkt, de båda medeltida kryssvalven har plats för 20-30 gäster Ryska Gränd 22
Huset centrala samlingspunkt, de båda medeltida kryssvalven har plats för 20-30 gäster
Samlingslokalen med medeltida murar och kryssvalv, denna del mot Domkyrkan Ryska Gränd 22
Samlingslokalen med medeltida murar och kryssvalv, denna del mot Domkyrkan
Samlingslokalen har plats för många årgångar med gott vin Ryska Gränd 22
Samlingslokalen har plats för många årgångar med gott vin
Entrén till nedre kök, från gården Ryska Gränd 22
Entrén till nedre kök, från gården
Balkong, västra gaveln Ryska Gränd 22
Balkong, västra gaveln
Balkong, norra långsidan, mot domkyrkan Ryska Gränd 22
Balkong, norra långsidan, mot domkyrkan
Vardagsrummet i bostadsdelen, en trappa upp. Utgång till balkong mot Domkyrkan Ryska Gränd 22
Vardagsrummet i bostadsdelen, en trappa upp. Utgång till balkong mot Domkyrkan
Vardagsrummet Ryska Gränd 22
Vardagsrummet
Utsikten en vacker vinterdag, mot Visby Domkyrka: S:ta Maria Ryska Gränd 22
Utsikten en vacker vinterdag, mot Visby Domkyrka: S:ta Maria
Vardagsrummet Ryska Gränd 22
Vardagsrummet
I vardagsrummet finns ett enklare pentry med diskho och kyl Ryska Gränd 22
I vardagsrummet finns ett enklare pentry med diskho och kyl
Vardagsrummet med sovrummen till vänster och ut till balkongen till höger Ryska Gränd 22
Vardagsrummet med sovrummen till vänster och ut till balkongen till höger
Liten hall i anslutning till de tre sovrummen som ligger på första våningen Ryska Gränd 22
Liten hall i anslutning till de tre sovrummen som ligger på första våningen
Sovrum 1 med egen balkong (dörren till vänster) Ryska Gränd 22
Sovrum 1 med egen balkong (dörren till vänster)
Sovrum 1 med egen balkong Ryska Gränd 22
Sovrum 1 med egen balkong
Sovrum 1 Ryska Gränd 22
Sovrum 1
Sovrum 1 med fönster mot väster Ryska Gränd 22
Sovrum 1 med fönster mot väster
Sovrum 2 Ryska Gränd 22
Sovrum 2
Sovrum 2, högt till tak Ryska Gränd 22
Sovrum 2, högt till tak
Sovrum 3, fönster mot Domkyrkan Ryska Gränd 22
Sovrum 3, fönster mot Domkyrkan
Sovrum 3, detalj Ryska Gränd 22
Sovrum 3, detalj
Badrum i bostadsdelen en trappa upp Ryska Gränd 22
Badrum i bostadsdelen en trappa upp
Badrum i bostadsdelen en trappa upp. Tvättmaskin och torktumlare till vänster Ryska Gränd 22
Badrum i bostadsdelen en trappa upp. Tvättmaskin och torktumlare till vänster
Hall/trapphus i bostadsdelen en trappa upp Ryska Gränd 22
Hall/trapphus i bostadsdelen en trappa upp
Hall/trapphus i bostadsdelen en trappa upp. Trappan på bilden leder upp till översta våningen Ryska Gränd 22
Hall/trapphus i bostadsdelen en trappa upp. Trappan på bilden leder upp till översta våningen
Sovrum 4, två trappor upp Ryska Gränd 22
Sovrum 4, två trappor upp
Sovrum 4, två trappor upp Ryska Gränd 22
Sovrum 4, två trappor upp
Sovrum 5, två trappor upp Ryska Gränd 22
Sovrum 5, två trappor upp
Sovrum 6, två trappor upp Ryska Gränd 22
Sovrum 6, två trappor upp
Badrum , två trappor upp Ryska Gränd 22
Badrum , två trappor upp
Badrum , två trappor upp Ryska Gränd 22
Badrum , två trappor upp
Lilla balkongen, från sovrum 1 Ryska Gränd 22
Lilla balkongen, från sovrum 1
Planlösning (vån 1 tr) Ryska Gränd 22
Planlösning (vån 1 tr)
Planlösning (vån 2 tr) Ryska Gränd 22
Planlösning (vån 2 tr)
Planlösning (gatuplan) Ryska Gränd 22
Planlösning (gatuplan)
Stora Torget och S:ta Carin Ryska Gränd 22
Stora Torget och S:ta Carin
Dörr/port till nedre kök/vinkällare Ryska Gränd 22
Dörr/port till nedre kök/vinkällare
Bara det bästa är gott nog Ryska Gränd 22
Bara det bästa är gott nog
 Ryska Gränd 22
 Ryska Gränd 22
 Ryska Gränd 22
 Ryska Gränd 22
 Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
 Ryska Gränd 22
 Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
 Ryska Gränd 22
Dukat till fest i de medeltida valven Ryska Gränd 22
Dukat till fest i de medeltida valven
Dukat till fest i de medeltida valven Ryska Gränd 22
Dukat till fest i de medeltida valven
Dukat till fest i de medeltida valven Ryska Gränd 22
Dukat till fest i de medeltida valven
Dukat till fest i de medeltida valven Ryska Gränd 22
Dukat till fest i de medeltida valven
Dukat till fest i de medeltida valven Ryska Gränd 22
Dukat till fest i de medeltida valven
 Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket Ryska Gränd 22
Full aktivitet i köket
Dukat till fest i de medeltida valven Ryska Gränd 22
Dukat till fest i de medeltida valven
Vy från kyrkberget, ner mot Johan Målares hus och hela medeltida Visby innerstad Ryska Gränd 22
Vy från kyrkberget, ner mot Johan Målares hus och hela medeltida Visby innerstad
Innergården med trappan upp till bostadsplanen Ryska Gränd 22
Innergården med trappan upp till bostadsplanen
 Ryska Gränd 22
Balkong/loftgång Ryska Gränd 22
Balkong/loftgång
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum Ryska Gränd 22
Historisk bild. Foto: Gotlands Museum
Fastighetskarta Ryska Gränd 22
Fastighetskarta
Fullt på Stora Torget under Medeltidsveckan Ryska Gränd 22
Fullt på Stora Torget under Medeltidsveckan
Motsatt del av kvarteret, vy från Stora Torget mot Domkyrkan Ryska Gränd 22
Motsatt del av kvarteret, vy från Stora Torget mot Domkyrkan
Bilder Planlösning Intresseanmälan Karta